V blízkosti stromů, respektive v místě, kde se zanášejí rychleji, je dobré je čistit dvakrát do roka, jednou ročně si to ale zaslouží každý okap. Začněte s tím brzy na jaře, po odtání posledního sněhu, na podzim ještě předtím, než napadne. Pokud je však váš dům obklopen stromy, mohou okapy vyžadovat čištění i v průběhu roku, třeba po zanesení větvemi kvůli silné bouřce.

U některých strojů postačí pouze zběžná prohlídka a máte hotovo, ale jsou i takové, kterým je nezbytné věnovat mnohem důkladnější péči.
Zahradní techniku je třeba správně zazimovat. Neudělejte zbytečné chyby

Vlastnoruční čištění

Nejjednodušším způsobem, ale také fyzicky a časově nejnáročnějším, je vylézt k okapu a vyčistit ho svépomocí. U běžného rodinného domu či větší chalupy počítejte, že vám taková práce zabere alespoň 2–3 hodiny.

  • K okapu vystoupejte po spolehlivém žebříku s dostatečnou rezervou délky (rozhodně při práci nebalancujte na poslední příčce) a pomocí smetáčku a lopatky odstraňte nečistoty. Někdy to jde lépe přímo rukama v pracovních rukavicích.
  • Vhodně uchycený mějte hned vedle také kbelík, do kterého odpad odložíte. Neodhazujte ho přímo na zem, jen byste si přidělali práci navíc.
  • Po vyčištění okap ještě propláchněte hadicí.
  • Dbejte na bezpečnost, čištění provádějte vždy ve dvou – jeden čistí okap, druhý jistí žebřík. Pamatujte také na to, že z něj dosáhnete s běžným smetáčkem maximálně 1 metr na každou stranu! Pokusy o zvětšení dosahu bez posunutí žebříku jen proto, abyste si ušetřili čas a byli tak efektivnější, může skončit i hůře než jen komicky pro domácí video.

Čisticí nástavec

Také druhá metoda je ruční, ale nevyžaduje tolik úsilí. Pomohou vám speciální čističe okapů, které mají na jednom konci škrabku a na druhém smetáček. Snadno je upevníte na teleskopickou tyč nebo koště. Odpadá tedy lezení na žebřík, jen stojíte pod okapem a pracujete s tyčí. U většiny násad se dá nastavit pracovní úhel, takže se dostanete i do těžko dostupných míst. K některým lze také připojit hadici na propláchnutí okapu.

U tohoto postupu pouze nevíte, zda jste okap vyčistili důkladně, a tak chcete-li svou práci zkontrolovat, jedna či dvě cesty vzhůru žebříkem vás stejně čekají. Anebo do akce i pro pobavení potomků zapojte dron s kamerou.

Pokud se rozhodnete pro dostavbu samostatné garáže, berte při volbě materiálu a umístnění v úvahu, že stejně jako plot či zahrada by měla tvořit s domem či chatou nedílný architektonický celek a nepůsobit rušivě.
Stavba garáže. Důležitý je nejen materiál, ale i dodržení předpisů

Robot v okapu

Třetí metoda je nejpohodlnější, ale něco stojí (cca 5000 Kč). Jde o robota vyvinutého firmou iRobot speciálně pro čištění okapů. Připomíná maličký tank – okapem se pohybuje na gumových pásech, avšak namísto hlavně má pryžovou vrtuli, jíž z okapu odstraní listí, větvičky a další nečistoty. Robot je uzpůsoben tak, aby si poradil se všemi druhy okapů, tedy oblými i hranatými, vysokými i úzkými.

Prevence
Existují ochranné mřížky a síťky, které zabrání zanášení. Upevníte je po celé délce okapu a nečistoty přes ně nepropadnou na dno žlabu. Listí a větvičky se na nich dlouho neudrží, sfoukne je vítr. Pořídit si můžete i plastový lapač listí, který se umísťuje na konec žlabu do odtoku. Zamezí ucpání odpadní roury.