Triumf z loňského premiérového ročníku, který se uskutečnil v Havlovicích u Trutnova, obhajuje celek Gamblers Most. Výběr s několika medailisty z evropských šampionátů v malém fotbale ovládl v roce 2015 také poslední klubové mistrovství republiky, které Českému národnímu poháru předcházelo. „Gambleři budou určitě mít super tým, ale také jdeme do turnaje v hodně silné sestavě a chceme být do nejlepších čtyř celků. Špatná nebude ani Jihlava s Demeterem či Kavkou, Werbedesign Brno nebo Santa Dominica. Se Zábřehem zase jezdí výborní fanoušci a třeba překvapí někdo další,“ uvažoval David Pecka, manažer týmu Restaurace U Pecků.

V pátek se uskuteční rozlosování, jehož se ujme bývalý prvoligový fotbalista Sparty, Jablonce nebo Opavy Luboš Loučka. „Původně jsem chtěl herní systém na dvě skupiny po šesti týmech a vítěz by šel rovnou do semifinále, ale na dvou hřištích jsme ho museli změnit, takže budou tři skupiny po čtyřech mužstvech. Přímo do čtvrtfinále postoupí první týmy a nejlepší z druhého místa ve skupinách, zbylých osm celků si zahraje o čtyři další čtvrtfinálová místa. Každý účastník tak odehraje minimálně čtyři utkání,“ přiblížil Pecka, který má z Pražského svazu malého fotbalu na starost organizaci klání.

Českého národního poháru se mohou zúčastnit pouze šampioni oblastních soutěží a vítězové tamních pohárů. Jenže poptávka byla daleko vyšší. „Účastí v Lize mistrů jsme turnaji udělali dobrou propagaci mezi týmy Hanspaulky, takže i další celky z Prahy měly velký zájem. Účastní se i vítěz ligy Santa Dominica, která nikdy nikam nejezdila. Nakonec máme dvanáct mužstev, kvůli malému počtu hráčů se na poslední chvíli odhlásilo Flamengo z Velkého Meziříčí,“ dodal Pecka.

Čtyři nejlepší mužstva si zajistí účast v evropské Lize mistrů, loni v září cestovala do slovinského Mariboru. Před rokem ve finále Českého národního poháru zdolali hráči Gamblers Most 1:0 Restauraci Starobrno, která se nyní jmenuje BKMK Werbedesign. Bronz bral Ostravský Zábřeh, který až po pokutových kopech přemohl Restauraci U Pecků.

Účastníci Českého národního poháru 2017:

Restaurace U Pecků, Santa Dominica (oba Praha), Sadros Boskovice, Orel Boskovice (Blansko), Ostravský Zábřeh, CIP Ostrava, Gamblers Most, Sedmík – Some Jihlava, Grants you Sharks (Příbram), BKMK Werbedesign (Brno), Bari Kopřivnice, Laguna Pardubice.