A byla to právě česká reprezentace, kdo se do tohoto zápasu o světové zlato probojoval. K tomuto utkání samozřejmě vedla dlouhá, celý týden, trvající cesta. Češi vstoupili do turnaje zápasy v základní skupině, v níž se postupně postavili Francii, Austrálii a Argentině.

Prvním utkáním bylo střetnutí proti Francii. S tou si Češi poradili po nervóznějším začátku snadno 7:0. Druhým zápasem základní skupiny byla výhra nad Austrálií v poměru 5:1 a naše vystoupení v základní skupině zakončila demolice Argentiny v poměru 10:0.

Po základní skupině následovala vyřazovací fáze. Zatímco zápasy základních skupin občas nabízely soupeře slabší výkonnosti, play-off již stavělo Čechům do cesty skutečně jen ty nejlepší. Hned v osmifinále se našim barvám postavil skutečný obr velkého fotbalu, Brazílie. Tu dokázali výborně hrající Češi porazit 3:1 a postoupit již mezi osm nejlepších týmů planety.

Ve čtvrtfinále se nám postavilo Maďarsko, tedy tým, který dokázal Čechy porazit v základní skupině letošního Mistrovství Evropy. Tuto porážku dokázali Češi Maďarsku vrátit a po těsné výhře 1:0 postoupili do světového semifinále.

Litvínov - Kometa Brno.
Litvínov slaví výhru. Kometa dramatizovala a má bod

V něm nastoupili v sobotním večeru proti Španělsku, které se do té doby prezentovalo výbornými výkony. Španělé naplno osvědčili svou kvalitu a po Čechy byly na cestě do finále opravdovou výzvou. Přesto čeští reprezentanti po poločase 1:1 dokázali zvítězit 3:1 a v neděli večer nastoupili v souboji o titul světových šampionů proti Mexiku.

V něm sice byli více na míči středoameričtí hráči, ale byla to naše reprezentace, kdo střílel góly a Češi si tak po gólech Jakuba Poláka, Stanislava Maříka a Ondřeje Paděry pověsili na krk medaile pro světové šampiony.

Pod tímto neuvěřitelným malofotbalovým úspěchem je výrazným písmem podepsána i trojice hráčů zastupujících mostecký malý fotbal. Ondřej Bíro v pozici brankářské jedničky vychytal ve světovém finále čisté konto, útočník Jakub Polák, střelec vítězného gólu v boji o zlato, se loučí s šampionátem se zápisem 3+2 a obránce Tomáš Režný 0+2.

Mostecké házenkářky (v černém Borovská) hrály s Dalfsenem už v letní přípravě.
Černí andělé odstartovali v Evropě vítězstvím. Dalfsen venku porazili 32:28

Zvláštním případem pak je Michal Salák, který je sice primárně hráčem týmu Restaurace u Pecků (Praha), ale v souladu s pravidly malého fotbalu figuruje i na soupisce Gamblers Most. Tento útočník má po šampionátu dokonce zápis 4+4. Do Mostu tak směřují hned čtyři světová zlata, což je úspěch, který nemá v historii malého fotbalu obdoby.

Jak k mosteckým hráčům, tak k celé české reprezentaci směřuje veliká gratulace.

Příznivci mosteckého malého fotbalu mají možnost vidět zlaté medailisty v akci hned příští neděli v rámci čtvrtfinálových odvet Mostecké ligy malé kopané.

Aleš Janeček