Vládnou světovému a evropskému žebříčku malého fotbalu, vyhráli poslední mistrovství světa i Evropy. Nikdo jiný než Český republika nemůže do nadcházejícího mistrovství světa vstoupit v roli většího favorita. Historicky třetí mistrovství světa v malém fotbale začalo v australském Perthu v úterý 1. října a vyvrcholí v pátek 11. října.

Obhájce titulu vstoupí do turnaje v Blackpearl Capital Areně ve středu 2. října proti Singapuru, o dva dny později se střetne se Srbskem a v neděli 6. října uzavře základní skupinu G s Chile, jihoamerickým šampionem.

„Držíme se hesla karma je zdarma a nyní víme, že to funguje. Jedeme do Austrálie s přáním obhájit titul mistrů světa, ale zároveň víme, že se ostatní týmy rapidně zlepšily a adeptů na titul je opravdu hodně. Půjdeme do každého zápasu s pokorou, ovšem vírou v naše schopnosti a uvidíme, kam až nás paní štěstěna pustí tento rok. Hlavně chceme opět ukázat, že jsme prima parta, která ustává světla reflektorů a snaží se jít vždy příkladem v rámci sportovního ducha,“ vzkázal vedoucí českého mužstva a trenér brankářů Jakub Štefek.

Most - Domoušice (v modrém)
FOTO: Domoušice v Mostě v poslední minutě srovnaly, pak získaly i bod navíc

V roce 2015 při premiérovém mistrovství světa v USA obsadil český výběr pátou příčku, před dvěma lety v tuniském Nabeulu slavil zlato, když ve finále porazil Mexiko 3:0. Jako poslední se ve finále dotknul balonu obránce Jiří Novák, nynější asistent kouče.
„Samozřejmě se nejvíc těším na atmosféru a partu kolem národního týmu, která je vždy skvělá. Co se týče fotbalu, uvidíme týmy, které tolik neznáme, a v neposlední řadě se těšíme na život v Austrálii. Věřím, že to bude skvělý zážitek pro všechny, kteří do Perthu pojedou,“ vyhlížel šampionát Novák.

Bez bývalého zadáka v roli asistenta jsou pamětníci předloňského světového titulu v nominaci do Austrálie v menšině. Tuniské zlato zažila jen sedmička borců: brankář Ondřej Bíro a hráči Michal Uhlíř, Stanislav Mařík, František Hakl, Patrik Levčík, Ondřej Paděra a Jan Koudelka.

Mezi osm nováčků patří brankář Dominik Kunický, evropský šampion do 21 let, úřadující mistři Evropy mezi dospělými z Ukrajiny David Presl a Pavel Šultes, vicemistr Evropy z Brna Bohumír Doubravský, loňští mistři světa do 21 let z Prahy Daniel Kasal, Tomáš Jelínek a nováčci na velké akci Richard Svoboda s Davidem Pozníčkem. „Zdravé jádro týmu máme pohromadě, ale vždy při konečné nominaci řešíme několik otazníků. Doufám, že překvapíme individuálními schopnostmi některých hráčů,“ prohlásil hlavní trenér českého týmu Stanislav Bejda.

Hokejista Marek Trončinský (vlevo).
Marek Trončinský v hokejovém Litvínově po měsíci končí

O obhajobu se nepokusí brankář Jaroslav Bellada a hráči Michal Salák, Tomáš Kounovský, Jakub Polák, Tomáš Režný, Jan Rosůlek, Daniel Kavka.

Do Austrálie se česká výprava přes šest časových pásem vydá v pátek, první duel sehraje reprezentace v úterý. „Jediný problém, který řešíme v souvislosti s velkou vzdáleností pořadatelského místa, je takzvaný jet lag. Tedy, kolik času budeme potřebovat, aby se kluci po dlouhém letu přes několik časových pásem zase srovnali. Věříme, že se s tím posunem stihneme srovnat. Jinak v lokalitě nevidím žádný problém,“ uvedl generální manažer národního týmu Luděk Zelenka.

České zápasy v základní skupině G

2. října, 19.00: Česká republika – Singapur

4. října, 19.00: Česká republika – Srbsko

6. října, 19.00: Česká republika – Chile

Nominace české reprezentace

Brankáři: Ondřej Bíro (Most), Dominik Kunický (Brno). Hráči do pole: Michal Uhlíř, František Hakl, Pavel Šultes, David Pozníček, Stanislav Mařík, Tomáš Jelínek (všichni Praha), David Presl, Patrik Levčík, Bohumír Doubravský (všichni Brno), Ondřej Paděra, Jan Koudelka (oba Blanensko), Daniel Kasal (Most), Richard Svoboda (Jihlava).

Realizační tým: Luděk Zelenka (generální manažer), Radek Pokorný (sportovní manažer), Jakub Štefek (vedoucí mužstva, trenér gólmanů), Stanislav Bejda (hlavní trenér), Jiří Novák (asistent kouče), Karel Kristen (asistent kouče), Petr Pícha (technický vedoucí).