„Chceme dětem přiblížit sport, pohyb. Říct jim, že je nutnost a měl by být součástí jejich života. Chceme jim ukázat krásu sportu, učit je fair play i týmové práci,“ řekla na tiskové konferenci v press centru ústeckého fotbalového klubu Zuzana Svobodová, ředitelka PR a komunikace McDonald's Cupu.

Samotné republikové finále, které hostí od 29. do 30. května Ústí nad Labem, nese označení Svátek fotbalu. Severní Čechy budou reprezentovat tři zástupci – vítěz Libereckého kraje ZŠ Sokolovská z Liberce, vítěz Ústeckého kraje žáci ZŠ Mírová Ústí nad Labem, která zvládla krajské kolo v Souši bez jediné porážky, a pořádající ZŠ Rabasova.

„Je nám ctí, že můžeme být pořadatelem. Jsem rád, že tady sedím u poháru, třeba je to symbolické. Připravujeme se v rámci tréninku i tělesné výchovy. Určitě nic nepodceňujeme,“ ujistil Michal Kapoun, ředitel ústecké ZŠ Rabasova, vedle kterého byla vystavena obří trofej pro vítěze.

McDonald's Cup. Ilustrační snímek
Výsledky McDonald´s Cupu: Podívejte se, kdo postoupil do republikového finále

„I my jsme rádi, že tady můžeme Svátek fotbalu uspořádat. Loni zde hrál národní tým, měli jsme tu reprezentaci žen i do 21 let. McDonald's Cup řadíme hned vedle těchto akci na stejnou úroveň. U turnaje jsem řadu let, tento projekt považuji za unikátní,“ uvedl Petr Heidenreich, výkonný ředitel FK Ústí nad Labem.

„Záštitu jsme přijali s nadšením. Děti se zúčastní velkolepého turnaje a zároveň se setkají se svými idoly, což je další motivace do sportu. Jde nám o fair play, respekt a zdravé sportovní a kamarádské vztahy,“ prohlásila Věra Nechybová, primátorka města Ústí nad Labem.

„Účastníkům republikového finále chceme přiblížit velký fotbal, proto s vybíráme velké stadiony, proto děláme zápas osobností, proto zveme současné hráče z klubů.“ uvedla Svobodová.

Krajské finále McDonald´s Cupu v Mostě.
Krajské finále McDonald´s Cupu pro mosteckou ZŠ Zdeňka Štěpánka

„Hrajeme od září a i tentokrát se zapojilo téměř 80 000 sportujících,“ řekl Leoš Bím, člen výkonného výboru AŠSK ČR.

Republikového finále se zúčastní 16 týmů, 296 fotbalistů. Pro šampiony je připraven zájezd za velkým fotbalem, tentokrát na utkání Borussie Dortmund v německé Bundeslize. Každé družstvo dostane 16 vstupenek na rozlučku Tomáše Rosického s kariérou, která se koná 9. června na stadionu Sparty.

Patronem 21. ročníku je reprezentační záložník Jaromír Zmrhal, opora Slavie. Po jeho boku 30. května v exhibici nastoupí například Milan Baroš, Pavel Horváth nebo olympijský vítěz z Nagana hokejista Jan Čaloun.

McDonald´s Cup: Jaromír Zmrhal
McDonald´s Cup: reprezentant a patron ročníku Zmrhal vzpomíná na své začátky