„Přístup hráčů v tomto střetnutí se nám nelíbil. Pozvali jsme proto detektivní agenturu s polygrafem (detektorem lži). Nechceme takové věci tolerovat," vysvětlil sportovní ředitel Baníku Most Anton Stehlík.

První se potil na přístroji brankář Tino Divkovič, po něm šli Petr Řehák, Ondřej Běloušek, Jan Procházka a Zdeněk Koukal. Každý byl v místnosti s detektivem slabou hodinku.

„Mám svědomí čisté, takže jsem odpovídal tak, jak se cítím. Uvidíme, co to přinese za výsledky. Samotného mě zajímalo, jaké je to být testovaný na detektoru lži. Nervózní jsem ani nebyl. Otázky byly všelijaké, nejen o fotbale. Usmíval jsem se, užíval jsem si to," vyjádřil se po testování Petr Řehák. Odpovědět musel na sto otázek.

„Otázky se vybírají podle vzdělání, zájmu a věku vyšetřované osoby. Takže veškeré otázky byly zaměřené na sportovní tématiku. Otázky se vybírají ve spolupráci s psychologem. Vyšetřovaná osoba sedí, my sledujeme její galvanickou kožní reakci, reakci tepu, dechu, neverbální projevy, napojený je hlasový analyzátor. Pak se to vyhodnocuje, zda osoba něco zatajuje, nebo jestli nemluví pravdu. Z toho se pak vyvozují konečné závěry. Děláme to jedenáct let a ještě se nestalo, že pokud někdo lže nebo krade, že bychom to neodhalili," řekl ředitel detektivní agentury Milan Bláha s tím, že i přístroj lze obehlat. „Dokáže to obejít člověk, který má IQ nad 140 nebo zkušenosti ze zpravodajské služby," doplnil Bláha.

Test byl pro hráče dobrovolný. Zúčastnit se nechtěl chorvatský hráč Šima Maruna, který to řešil přes chorvatsko hráčskou asociaci. „Respektujeme to. Já doufám, že z toho všichni vyjdeme pozitivně, že nikdo nic špatného neudělal. Očistíme sebe i mostecký fotbal," přidal druhý testovaný zadák  Ondřej Běloušek.

Neobvyklý postup fotbalového klubu vyvolal mediální pozdvižení a kromě celostátních médií se o ně zajímali i zahraniční novináři například sportovní redakce britské BBC.