Jeho firma sídlí v Předklášteří na Brněnsku a za pětadvacet let fungování si vydobyla své místo na trhu. Merta by si mohl užívat vydělané peníze někde na zámořské jachtě, jenže odjakživa propadl sportu.

Má ho rád jako fanoušek, ale také se v něm v posledních letech dost angažoval. Lze označit za jednoho z posledních místních mecenášů. Jenže jeho štědrost se po počátečním vzestupu nakonec nikde nesetkala s úspěchem.

Začal s volejbalovým klubem v Tišnově, vybojoval postup do extraligy, leč klub ji neměl kde hrát, tak prodal licenci do Brna.

Šluknov už hrál v různých dresech - hráči se změnili třeba na Arsenal
Juventus i Arsenal v Česku. Kluby kopírují dresy gigantů, červená pomáhá k výhře

Poté stál Merta za tišnovským fotbalovým zázrakem, klub vytáhl z I. B třídy až do divize, přivedl tam bývalé prvoligové hráče v čele s Petrem Švancarou. Tišnov po podzimní části sezony 2017/2018 vedl tabulku s dvanáctibodovým náskokem, jenže místo postupu do třetí ligy vygradovaly neshody milionáře s vedení klubu, které Tišnov odhlásilo z divize a nyní hraje I. A třídu.

Sen o profesionálním fotbale si Merta splnil v Blansku, které se po jeho příchodu vyšvihlo z divize až do druhé ligy. Pomohly finanční injekce, které přivedly do klubu například Michala Ordoše, někdejšího nejlepšího střelce nejvyšší soutěže.

Avšak historie se opět opakovala, podnikatel nenašel společnou řeč s vedením klubu, odešel a blanenský předseda loni na jaře oznámil, že mužstvo z finančních důvodů ve druhé lize skončí. Nyní hraje MSFL.

To byla poslední kapka i pro mecenáše. V září se sice mluvilo o jeho zapojení do třetiligového Znojma, ale k dohodě nedošlo. Od té doby se ve sportu neangažuje. „Sport už sleduji jen zpovzdálí,“ řekl šedesátiletý Merta.

Pro unikátní články o Okresním přeboru klikněte v obrázku na kolečko epizody: