Důležitým mužem v mančaftu, který na kontinentálním šampionátu po úvodní výhře nad Skotskem a remíze s Chorvatskem sahá postupu ze základní skupiny.

„Nálada v týmu je dobrá. Všichni věříme, že se nám to povede a v osmifinále se utkáme s dalším kvalitním soupeřem. Rozhodnuto stále není, ale pokud v posledním zápase s Anglií navážeme na předcházející dva duely, nejhůře z třetího místa půjdeme dál,“ ví dobře Hamšík.

Český celek má na kontě čtyři body a po dvou kolech nečekaně vede tabulku o skóre před Anglií.

Pokud uhraje s Albionem aspoň remízu, překvapivě ovládne skupinu.

„Myslím, že nás nikdo vyloženě nepodceňoval. Lidé týmu věřili. Jenom všechny zaskočil nevydařený zápas s Itálií. Přitom jsme byli v nejtěžší přípravě a hráli se soupeřem, který patří na EURO mezi největší favority,“ připomíná.

Perišič (vlevo) střílí chorvatský gól, bránící Coufal podklouzl.
Jejich chytrost, naše hloupost, glosoval Coufal vyrovnání. Kál se za bídné obutí

Jednašedesátiletý funkcionář ze Slovácka si úspěšné tažení českého týmu užívá, vzhledem k množství práce si ale výsledky nemůže pořádně vychutnat.

„Letos je to jiné, než když bylo třeba EURO ve Francii,“ míní. „Tehdy jsme byli v jedné zemi, na jednom místě. Mohli jsme ven z hotelu, mezi fanoušky. Bylo vidět, jak lidé i celá města šampionátem žijí. Nyní je to jiné. Není to EURO jako dřív,“ všímá si.

Český tým měl původně mít základnu v Edinburghu, ale kvůli hrozbě karantény pro celé mužstvo v případě jediného pozitivního testu na koronavirus jej zrušil a k zápasům létá z Prahy.

První dva duely sehráli reprezentanti v Glasgow, skupinu zakončí zítra v Londýně.

Hamšíka hlavně mrzí, že se na stadion dostane jen pár tisícovek fanoušků. „Nechápu, proč to třeba v Maďarsku, kde bylo vyprodáno, jde a jinde zase ne,“ kroutí hlavou. „Za mě je to velká škoda, že se naši fanoušci nemohou ve větším počtu dostat na zápas a fandit nám,“ štve nejen Hamšíka, ale i trenéry a hlavně hráče.

Předseda ČSK Uherský Brod už více než měsíc žije v tzv. bublině.

Zná jenom hotel, stadion, letiště. Žádné kávičky na zahrádkách restaurací, procházky městem.

Podobný luxus není v současném světě možný. „Už je to docela dlouhé a bude to asi ještě delší,“ tuší.

Vyhýbat se musí cizím lidem, dvakrát týdně je testovaný. Když není zápas, vstává v sedm a do postele uléhá kolem desáté večer.

Po utkání se na hotelový pokoj dostane až někdy nad ránem. „Kvůli tomu, že jsme v Praze, neustále cestujeme. Buď jedeme na trénink, nebo letíme na utkání. Je to hodně únavné. Přelety stojí spoustu času a energie,“ přiznává.

Mužstvo se navíc musí vyrovnávat s velkou teplotní změnou, v Británii je o 15 stupňů chladněji než v Čechách.

V hlavním městě ale zase má česká reprezentace vše potřebné k dispozici.

Český výběr má svoji základnu v NH hotelu na Smíchově, trénuje na Strahově. „V něčem je to výhoda i nevýhoda. Je ale pravda, když nám něco chybí nebo něco nutně potřebujeme, okamžitě to máme,“ nachází pozitivum.

Zkrvavený Patrik Schick je ošetřován chvíli před pokutovým kopem.
K.O. nebyl, jen mu tekla krev. Je to definitivní, ze Schicka je superstar Eura

Kvůli zaneprázdnění nemá příliš času sledovat ostatní zápasy. I když přehled o výsledcích samozřejmě má, moc utkání zatím neviděl.

„Vždycky, když si chystáme věci třeba na trénink, pustíme si televizi a občas na ni koukneme, ale že bychom si ve tři nebo v šest hodin lehli, tak k tomu se určitě nedostaneme,“ líčí s úsměvem.

Mnohdy ani nemá čas, aby odpověděl všem kamarádům a spolupracovníkům ze Slovácka na zprávy. „Po zápase se Skotskem jsem jich dostal snad čtyřicet. Dlouho jsem se jimi přebíral,“ říká s úsměvem.

Až se vrátí domů, všechno svým nejbližším povypráví. Fanoušci věří, že to bude co nejpozději.