Podle údajů Finlordu na základě dat Evropské komise se litr benzinu Natural 95 v Česku nyní průměrně prodává za 33,58 koruny, nafta vyjde na 32,59 Kč/litr. Tomčiak uvedl, že ceny pohonných hmot jsou momentálně zhruba na stejné úrovni jako před rokem.

Tankování pohonných hmot - ilustrační foto
Dobrá zpráva pro české řidiče. Výrazné zdražování pohonných hmot skončilo

"Ceny pohonných hmot jsou vysoké zejména směrem na západ od ČR. V Německu je proti Česku benzin dražší o šest korun a cena nafty je výš o 60 haléřů. Extrémně drahá je Itálie, kde si řidiči připlatí za litr benzinu až osm korun. V průměru o 2,5 koruny jsou vyšší ceny v Chorvatsku. Relativně drahý benzin je i na Slovensku, nafta je tam srovnatelně drahá jako v ČR," uvedl Tomčiak.

Rozdílná daňová politika

Podotkl, že stejně jako v Česku i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích. Rozdílnost v cenách v Evropě je podle něj způsobená zejména daňovou politikou.

"Ta se v nejbližších měsících měnit nebude. Vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích lze v červnu očekávat zlevnění benzinu a nafty v celé Evropě, a to přibližně o 30 až 50 haléřů na litr," dodal Tomčiak.

Spotřební daň na benzin a naftu se v Česku naposledy měnila v roce 2010, kdy se zvedla o korunu. Od té doby je 12,84 Kč na litr benzinu a 10,95 Kč na litr nafty. Analytik už dříve upozornil, že například v Německu je spotřební daň o pět korun vyšší než v ČR.

Tankování pohonných hmot. Ilustrační snímek
Ceny paliv stále stoupají. Benzin zdražil od února o tři koruny