„Případ úhynu ryb je stále v šetření. Kriminalisté nyní čekají na výsledky znaleckých posudků. Doba na jejich vypracování odpovídá množství zkoumaného materiálu. Již dříve jsme avizovali, že lze počítat s několika týdny,“ komentoval pro Deník aktuální stav vyšetřování policejní mluvčí Petr Jaroš.

Rybáři se zatím snaží navrátit prakticky mrtvé řece život, začali s jejím opětovným zarybňováním.

„Došlo k poškození celého vodního biotopu a podmínek pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba čtyřiceti kilometrech toku,“ připomínají Pavel Kocián a Rostislav Trybuček, předseda a jednatel územního rybářského svazu pro Severní Moravu a Slezsko.

Dosavadní odhad škod včetně nákladů na likvidaci uhynulých ryb šplhají podle nich do desítek miliónů korun.

„Pro náš územní svaz je to také ztráta citová, neboť při péči o toky využíváme lidských zdrojů bez nároku na finanční ohodnocení a mnohdy při plnění zákonných povinností produkujeme rybí násady vlastními silami,“ říkají rybáři.

Beskydy, Pustevny, třetí říjnový víkend 2020.
Beskydy objektivem čtenářů: takto to vypadalo v neděli na Pustevnách

Na nákladnou obnovu života v Bečvě už začala přispívat také veřejnost. Rybáři zřídili transparentní účet s názvem Bečva 2020 u Raiffaisenbank, na který lze zasílat peněžní dary. Prozatím se nashromáždilo necelých 400 tisíc korun od jednotlivců či místních rybářských organizací. Číslo účtu je 35036038/5500.

„Veškeré finanční prostředky na tomto účtu budeme čerpat výhradně na pokrytí vzniklých škod na řece Bečvě,“ ujišťují za výbor územního rybářského svazu Pavel Kocián s Rostislavem Trybučkem.

Kromě místních rybářských organizací a jednotlivců se nyní mezi dárce zařadí také město Valašské Meziříčí. Zarybnění řeky podpoří částkou 100 tisíc korun.

„Snahou všech je vrátit do Bečvy co nejrychleji život. Rybáře čeká spousta práce a potřebují pomoc. Doufám, že přispějí fyzické osoby i firmy,“ vyzývá starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Ilustrační foto
Hranická radnice odpustí podnikatelům nájmy, pokud museli zavřít

VINÍK JE STÁLE NEJASNÝ

K masivnímu úhynu desítek tun ryb v řece Bečvě došlo v neděli 20. září. Že jde o otravu nebezpečnými kyanidy potvrdili pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) čtyři dny po této ekologické havárii.

„Kontaminační mrak postupoval od Choryně na Vsetínsku přes Hustopeče nad Bečvou, Teplice nad Bečvou k Hranicím a poté k Lipníku nad Bečvou až do Přerova. Zde se v nadjezí zastavil. Část se ještě dostala do soutoku s Moravou, kde se jí ale podařilo naředit vodou z vodních nádrží Slušovice a Fryšták,“ shrnula mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Ihned po objevení prvních mrtvých ryb v Bečvě vyvstala samozřejmá otázka: kdo za to může? Zatím to nelze s jistotou říct. Jako jedna z prvních se „do hledáčku“ veřejnosti i politiků dostala meziříčská chemička DEZA spadající pod koncern Agrofert.

Úhynulé ryby v řece Bečvě u Hranic, 21. září 2020
Otrava v Bečvě: jed mohl přitéct až z Rožnovska

Firma však zavinění opakovaně důrazně odmítla, přičemž se odvolává i na výsledky kontrol ČIŽP.

Nyní je pozornost vyšetřovatelů obrácená spíše na odpadní kanál vedoucí do Valašského Meziříčí až z areálu bývalé Tesly v sousedním Rožnově pod Radhoštěm.

Na ten je však napojena řada různých firem. Kdo konkrétně tedy za únikem smrtelně nebezpečné látky stojí, nebude zřejmě jasné, dokud neskončí policejní vyšetřování.