„Žádná havárie a už vůbec ne srovnání s Bečvou,“ tvrdí chlapi v maskáčovém či zeleném čekající s nahozenými udicemi u tůní mezi západními konci sídlišť Zábřeh a Výškovice a východním břehem řeky Odry.

Úhyn ryb se tu skutečně nedá srovnat s tím, co zažívají koncem loňského roku jejich kolegové z Valašska.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová na snímku z otevření covidového centra v srpnu 2020 ve Fakultní nemocnici Ostrava. Za ní zleva Ivo Vondrák, hejtman MS kraje a jeho náměstek Zbyněk Pražák.
Šéfka KHS Ostrava Svrčinová hlavní hygieničkou? Loni se ale křeslo třáslo pod ní

„Deset patnáct kilo bílé ryby – plotic, cejnů, ouklejí – kapřík, menší štička,“ líčí Václav Sklenář, předseda ostravského místního výboru Českého rybářského svazu. Hovoří o množství objeveném u tůně „sedmičky“ ležící nejvýchodněji… a zároveň nejblíž polím i loukám ve Staré Bělé. Odkud tady přitékají obrovské objemy vody.

Snímky uhynulých ryb z Facebooku:

„Dostávají se i do slepých ramen Odry, kde jsou právě Výškovické tůně,“ vysvětluje rybářský předseda. S tím, že čerstvé proudění ve stojatých vodách víří nánosy na dně, kde je mnoho spadaného listí z okolních vrb a olší. Plyny vznikající při tlení se uvolňují a ubírají z vody kyslík, ryby míří k hladině, kde se pokoušejí dýchat.

„Macek, až půjde Pišta okolo, zakope ho…“ konstatují dva rybáři u prostřední tůně „čtyřky“ nad uhynulým tolstolobikem. Je – tedy byl – ho skutečně kus; dobrého půl metru a nejméně deset kilogramů. U břehu leží břichem vzhůru kapr a jiní se zmítají o kousek dále ve vodě. Nahromaděné mrtvé kusy už jsou však odstraněny.

Březnové zasedání ostravských zastupitelů se v první hodině a půl smrsklo na ústní rozepři mezi zástupci hnutí Jednotní Václava Kubína a Tomáše Raždíka s primátorem Tomášem Macurou - a chvílemi i dalšími zastupiteli.
Hádky na zastupitelstvu v Ostravě. První z 58 bodů trval hodinu a půl!

„Kritické hodnoty kyslíku u dna,“ popisuje Sklenář výsledky měření ve Výškovických tůních prováděného první březnovou středu. Teď nemohou rybáři dělat nic jiného, než vyčkávat zlepšení situace. Je to podle nich každoroční „oběť přírodě“. Byť takové úhyny jako po letošní zimě prý v revíru 471 068 – Odra 3A nepamatují.

Potvrzují však ne nepodobné problémy u Svinovských tůní, které jsou jen pár kilometrů severněji po proudu Odry. „Na podzim byla velká voda, přitekla ze strouhy Mlýnka, opět rozvířila sedimenty a ryby tam pět šest dní lapaly po kyslíku, ale obešlo se to bez ztrát,“ poznamenává předseda ostravského místního výboru.