Proti bezhlavě útočícímu osmnáctiletému agresorovi byli zasahující policisté nuceni opakovaně použít služební zbraň. Postupně ho zasáhli do obou rukou, teprve pak se ho podařilo zpacifikovat a převézt do nemocnice, kde přes veškerou péči zemřel.

Mimořádně brutální vražda sedmnáctiletého mladíka z Velkých Losin otřásla i velmi zkušenými policisty. Zpočátku to přitom vypadalo na běžnou rozepři mezi dvěma mladými muži.

Útok mačetou na učitele na Středním odborném učilišti v ulici Ohradní
Vraždu učitele v Michli žák plánoval, tvrdí obžaloba. Oběť chtěl původně upálit

Do jednoho z tamních bytových domů vyjížděla hlídka v pátek 28. října v noci poté, co na tísňovou linku přišlo oznámení, že se na chodbě ozývá křik a zřejmě jde o hádku nebo rvačku opilců. „Když se hlídka do domu dostala, zjistila, že se ocitla v situaci, kterou bych označil doslova za apokalyptickou. Vnitřek domu byl pokrytý krví. V prvním patře pak policisté spatřili mladíka, který byl celý od krve a zběsile útočil nožem a tyčí na muže ležícího v tratolišti,“ popsal vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický.

Útočil i s postřelenou rukou

Agresor podle něj na opakované výzvy policistů, aby svého jednání zanechal, vůbec nereagoval. V brutálním útoku pokračoval a nakonec zaútočil i na policisty. „Ti už v daném okamžiku neměli jinou možnost, než použít služební zbraň. Přistoupili k tomu ale až v nejzazším momentu. Byli si vědomi toho, že riskují možný odraz střely a zranění někoho z obyvatel domu. Policista útočníka zasáhl do ruky, ten však v zuřivém útoku pokračoval a dál je ohrožoval. Vůči bolesti byl naprosto netečný,“ přiblížil Lisický.

Vraždící mladíci ze Stehelčevsi se nezdráhali jít své oběti na pohřeb. Lidé ze vsi je dosud považovali za bezproblémové kluky
Muže ubodali pro peníze. Mladí vrazi se nezdráhali jít své oběti na pohřeb

Policisté pak mladíka znovu a opakovaně vyzývali, aby skončil s tím, co dělá. Ani poté ale nereagoval a dál je napadal. Na agresivního mladíka po výzvě znovu vystřelili a zasáhli jej do druhé ruky. Přesto v útoku dál pokračoval.

„Vzápětí na místo přijela další hlídka, policistů tam bylo už pět. Všichni přitom měli co dělat, aby agresora zpacifikovali. Stále s nimi bojoval, útočil a vzpouzel se. Okamžitě mu byla poskytnuta první pomoc, následoval převoz do nemocnice, kde však i přes veškerou poskytnutou péči zemřel,“ konstatoval vedoucí odboru obecné kriminality.

Padesát bodných ran

Zároveň se pozastavil nad nevídanou brutalitou vražedného útoku na sedmnáctiletého mladíka. Jednalo se přitom o kamaráda o rok staršího, který přišel na návštěvu.

„Oběť měla minimálně padesát bodných ran v obličeji, na hlavě, horní části hrudníku, krku, zádech i nohou. Útok byl naprosto zběsilý, brutální a neustával. Útočník použil dva nože, oba zlomil a pak útočil tyčí. Přesnou příčinu úmrtí obou mladých mužů určí nařízené soudní pitvy. Bude pak také jasné, zda v tu dobu byli pod vlivem návykových látek. Na místě činu jsme nalezli lysohlávky,“ poznamenal Jan Lisický.

Kriminalisté vyšetřují vraždu muže v Dřetovicích na Kladensku
Brutální vraždu na Kladensku spáchali dva mladíci. K činu se přiznali

Kriminalisté již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání vraždy. Zatímco pachatel byl ustanoven, o příčinách útoku zatím žádné informace k dispozici nejsou.

„Čeká nás náročná práce. Budeme se snažit dopátrat okolností případu a především motiv, proč se něco tak otřesného vůbec odehrálo. Myslím, že velkou roli tam budou hrát omamné a psychotropní látky. Vzhledem k tomu, že útočník je mrtev, bude s největší pravděpodobností celá věc odložena,“ dodal kriminalista s tím, že se bude vyhodnocovat i oprávněnost zákroku.