Už přes měsíc a půl platí systém rezidentního parkování ve dvou nových oblastech v okolí Křídlovické a Bezručovy ulice na Starém Brně. Řidiči, kteří se tam chtějí vyhnout modrým čarám, vůz často nechávají v tamních vnitroblocích, i když jim v tom brání dopravní značení. Svými auty zabírají parkování místním.

Dojíždějící řidiči využívají situace, kdy ve vnitroblocích nelze nakreslit modré čáry, jedná se totiž o účelové komunikace. „Rezidentní parkování se může podle zákona o pozemních komunikacích zavést pouze na místních komunikacích,“ vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Od pondělí 20. července bude omezená doprava na Žerotínově náměstí v centru Brna. Důvodem jsou pokračující opravy ulice Veveří. Až do konce srpna bude provoz střídavě svedený do jedné poloviny silnice. Od 27. července pak bude zavřený i přechod pro chodce
Opravy Veveří: další omezení dopravy na Žerotínově náměstí, zruší i přechod

Na auta dojíždějících naráží denně třeba Karolína Housková. „Po spuštění modrých zón se situace ještě zhoršila. Pomůže asi jedině větší restrikce,“ sdělila obyvatelka jednoho z vnitrobloků.

Dvě nové oblasti modrých zón v Brně
- Od začátku června se rezidentní parkování rozšířilo do dvou oblastí okolo Křídlovické a Bezručovy ulice ve Starém Brně.
- Modré zóny neplatí v tamních vnitroblocích, protože se jedná o účelové komunikace.
- Situace využívají dojíždějící řidiči, kteří zabírají stání místním.
- Parkování ve vnitroblocích nyní řeší brněnští strážníci, kteří od začátku června v oblastech zaznamenali necelou desítku případů.
- Na odstavení aut ve vnitroblocích začne dohlížet kontrolor.

Spory a špatné parkování ve vnitroblocích řeší brněnští strážníci, kteří do nich nejčastěji směřují na základě oznámení. „Často tam panují napjaté vztahy nejen mezi místními a studenty či dojíždějícími, kteří mají výrazně jiné názory na užívání vnitrobloků, ale i mezi mnoha místními navzájem. Jedni oznamují špatné parkování, druzí by rádi vnitřní plochy využívali k odstavení aut,“ přiblížil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Doplnil, že od začátku června, kdy modré zóny platí v okolí Křídlovické a Bezručovy, strážníci zaznamenali v tamních vnitroblocích necelou desítku případů. „Pozitivně se asi projevil odjezd vysokoškolských studentů, začátek prázdnin i odjezdy na dovolené,“ sdělil Ghanem.

Fontánu před Janáčkovým divadlem v Brně lidé v horkých dnech stále využívají ke koupání.
Rok nového řádu před Janáčkovým divadlem v Brně: fontána dál slouží jako bazén

Parkování ve vnitroblocích bude kontrolovat zaměstnanec radnice Brna-středu. „S magistrátem a městskou policií jsme se dohodli na zřízení pozice kontrolora. Stejně jako strážníci bude vybavený tabletem. Zkontroluje registrační značky aut ve vnitroblocích, kde budou smět zaparkovat jen lidé s trvalým bydlištěm a oprávněním k vjezdu,“ řekl radní Brna-středu Jan Mandát.

DESET DENNĚ

Kontrolor denně dohlédne na deset vnitrobloků. Pokud objeví auto bez oprávnění k vjezdu a stání, zanese ho do systému, jeho řidič dostane pokutu. S kontrolami má začít letos na podzim či v zimě.

Dopravní omezení u křižovatky brněnských ulic Zvonařka a Dornych ve směru z centra města.
Další dopravní špunt v Brně: křižovatka Zvonařky a Dornychu jen jedním pruhem

Zástupci města pracují na úpravě regulace vjezdů do vnitrobloků. „Vjezd do většiny z nich už dnes omezuje značka zákazu vjezdu mimo dopravní obsluhu. Řidiči ji často nerespektují. Termín dopravní obsluha je vágní. Chceme upřesnit, kdo tam může parkovat,“ uvedl Poňuchálek.

Podle Mandáta uvažují zástupci radnice o zónovém zákazu stání či zákazu vjezdu bez povolení.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: MMB