Výrazné snížení denního přírůstku v počtu potvrzených případů nákazy koronavirem souvisí s počtem testů, které české laboratoře v období Velikonoc provedly. Ve středu a ve čtvrtek před velikonočními svátky laboratoře otestovaly 8164, respektive 8009 vzorků a odhalily 295 a 257 případů nákazy. Od pátku však denní počty provedených testů klesají.

Česko zvýšilo počet testů na koronavirus.
Historie nás varovala, úder a vývoj epidemií lze těžko předvídat. I u koronaviru

V pátek odborníci otestovali pouze 5431 vzorků, z nichž 163 bylo pozitivních a v sobotu se nákaza potvrdila u 170 vzorků z 4841 testovaných. V neděli, kdy došlo k nejnižšímu přírůstku v počtu nakažených od 17. března letošního roku, tedy za posledních 26 dní, laboratoře prověřily pouze 3233 vzorků, tedy nejméně od 29. března. Od počátku epidemie laboratoře provedly již 128 359 testů.

Aplikace eRouška

V boji proti koronaviru má v Česku nově pomoci aplikace eRouška. Ta prostřednictvím technologie bluetooth sleduje, s kým přišel uživatel do blízkého kontaktu. „Na rozdíl od sledování pomocí GPS je ale mnohem přesnější, protože jsem schopen odhalit, že jsem se k někomu přiblížil na metr či dva. A tím pádem je tam vyšší riziko nákazy. Další výhoda je, že v případě sledování polohy uživatele přes GPS zná sledovatel informací neustále moji polohu,“ vysvětluje přednosti aplikace vývojář Ondřej Veselý.

Program, který je zatím k dispozici pouze pro chytré telefony s operačním systémem Android, již podle svých slov využívá také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Nasaďte si taky eRoušku! To je aplikace, která může výrazně pomoci hygienikům v jejich práci. Sám jsem si aplikaci eRouška stáhnul. Čím víc nás ji bude používat, tím funkčnější vytvoříme síť, která nás bude vzájemně chránit,“ napsal na svém twitteru.

Koronavirus v číslech

Nejvíce nakažených koronavirem je podle údajů ministerstva zdravotnictví mezi osobami staršími 65 let, tedy ve skupině, pro kterou je nemoc covid-19 největším nebezpečím. Naopak nejméně potvrzených případů nákazy se dosud objevilo mezi dětmi mladšími patnácti let. Mezi pacienty s koronavirem mírně převládají ženy (51,4 procenta).

Programátoři Ondřej Veselý (vlevo) a Lukáš Sochor se podíleli na vývoji chytré aplikace eRouška.cz, která může odhalit další lidi postižené koronavirem.
Je přesnější a nikdo cizí nezná mou polohu, popisuje vývojář výhody eRoušky

V českých nemocnicích je podle aktuálních údajů hospitalizováno 436 pacientů, 100 lidí zůstává kvůli vážnému průběhu onemocnění na jednotkách intenzivní péče. Do domácího ošetřování lékaři propustili 309 pacientů.