Na otázku, jak se za volantem F1 po tolika letech cítil, Tomáš Enge odpověděl: „Byl to neskutečný pocit o to víc, že to bylo přesně auto, s kterým jsem před dvaceti lety absolvoval tři velké ceny. Hrozně jsem se těšil, až se v něm zase svezu. Nedá se to popsat. Jen když uberete plyn, je to, jako když v sériovém autě šlápnete naplno na brzdu. Snažil jsem se každý okamžik zapsat do paměti a maximálně užít.“

Někdejší první český pilot F1 také popsal, že nebylo vůbec jednoduché monopost Prost AP 04 z roku 2001 vypátrat a přivézt do Česka. „Na začátku jsem nevěděl, jestli to auto vůbec ještě existuje. Hledal jsem na internetu a obvolával lidi, kteří by mi mohli dát nějaké indicie. Nakonec jsem skutečně narazil na člověka, který jeden monopost aktuálně vlastní a udržuje v chodu. Ještě větší překvapení nastalo, když jsem se dozvěděl, že jde o vůz s číslem šasi 03. To je totiž přímo vůz, ve kterém jsem před dvaceti lety závodil. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ prozradil Enge s tím, že další věc pak byla vyjednat zapůjčení vozu do České republiky, aby se s ním mohl svézt při plánované oslavě. „Jednoduché to nebylo, o to větší motivaci jsem měl vůz sem dostat. A povedlo se,“ uzavřel Tomáš Enge.

Zdroj: Youtube

Tomáš Enge je rodákem z Liberce a je prvním a doposud jediným českým pilotem Formule 1. Dne 10. prosince 1999 jako první Čech testoval vůz Formule 1. Ve žlutém Jordanu kroužil na dráze v Barceloně.  V roce 2001 startoval ve třech velkých cenách za tým někdejšího pilota F1 Alana Prosta. V neděli 16. září vyrazil do Grand Prix Itálie na okruhu v Monze a jako první český jezdec tak ochutnal ostrý závod Formule 1. Po dokončení závodu měl další důvod k radosti, tým s ním totiž prodloužil spolupráci i na zbývající dva závody do konce sezony a tak se představil ještě v Indianapolis a v Suzuce. Je synem dalšího úspěšného českého automobilového závodníka Břetislava Engeho.

Radek Laube – PR manažer a mluvčí Autodromu Most

Děkujeme za zajímavý příspěvek. Své příspěvky do rubriky Čtenář reportér nám můžete posílat přes formulář umístěný na webu Mosteckého deníku nebo e-mailem na adresu mostecky@denik.cz.