„Vzhledem k tomu, že patříme do kritické infrastruktury, bude zpřístupnění RK5000 záležet na aktuální pandemické situaci,“ říká manažerka komunikace společnosti Sev.en Energy Eva Maříková.

Korečkové rýpadlo RK5000 bylo vyrobeno v ČSSR v roce 1983. Existovaly dva exempláře, jeden už byl sešrotován. Tehdejší pořizovací cena 246 milionů korun. V lomu ČSA těžilo skrývku od 1984 do roku 2016. Jeho hmotnost je 5 500 tun, délka 160 metrů, výška 40 metrů, maximální výška řezu 19,5 metru. Za 33 let provozu absolvovalo pouze tři generální opravy. Obsluhu stroje tvořilo 6 osob. Rýpadlo RK 5000 těžilo nejnižší část nadložního souvrství.

„Byl to náš největší stroj, Uhelné safari, až to bude možné, nabídne prohlídku tohoto jediného kolosu svého druhu na světě,“ dodává Maříková.

Absolventi Uhelného safari vystoupají po hlavním schodišti kolem pohonu korečkového řetězu do kabiny řidiče až na střechu rýpadla, která je ve výšce zhruba osmipatrového paneláku. Projdou „mančaftkou“ (místností pro osádku), navštíví vrátkovnu, odkud se lany ovládal zdvih korečkového vodiče. Sestoupí také do vnitřního prostoru rýpadla a prohlédnou si pohony kruhového dopravníku, kulovou dráhu otáčení horní stavby nebo hydraulický obvod pro kráčení stroje. Prohlídku pak zakončí na spojovacím mostě, ze kterého uvidí jeho další obslužná zařízení.

Jan Pimper