Na soupisce bylo 35 chlapců a 20 dívek, hrála se čtyřhra i dvouhra. Své talentované sportovce vyslaly do Ústí nad Labem tenisové kluby z Loun, Mostu, Teplic, Frýdlantu v Čechách, Lomnice nad Popelkou, Nového Boru, Hrádku nad Nisou, Klášterce nad Ohří, Kadaně, Jablonce, Liberce a Děčína. Nasazení bylo podle výkonnosti, domácí barvy hájili dva borci, Filip Dvořák a Matěj Červinka, ze Severní Terasy je doplnil ještě Dominik Bešík. Soutěž dívek byla bez domácí účasti. Ředitelem turnaje byl Jaroslav Patyk, hrálo se žlutými míči značky Wilson. Čtyřhry byly ukončeny v neděli, finálové dvouhry byly na programu v pondělí 22. května dopoledne. Věková kategorie do 18 let, finalisté (chlapci i dívky) postupovali do Pardubic na mistrovství republiky, které se uskuteční v srpnu. 

10. Čajů Fest bavil, zahrada Českého rozhlasu v Ústí sálala pohodou
Čajů Fest bavil, zahrada Českého rozhlasu v Ústí sálala pohodou


Čtyřhru děvčat vyhrály tenistky z TK Most (Veselá / Matoušková), Modré žaty jim opravdu slušely. Čtyřhru chlapců vyhrál Kesl (Teplice) - Sršeň (Frýdlant v Čechách). „Bylo tu hned několik opravdových tenisových talentů, jedním z nich byl třináctiletý Matyáš Perutka z TK Most. Na tenisových kurtech ho připravuje maminka, ve volných chvílích, kterým moc nemá hraje ještě fotbal. V kategorii starších žáků je druhý, v republikovém žebříčku ( ročníku 2009 ) je patnáctý. Tady sice prohrál v prvním kole, ale je fakt dobrý. Jsem moc rád, že po dlouhých letech se do finále chlapců probojoval domácí tenista Filip Dvořák. Všichni jsme mu drželi palce, ale jeho soupeř z Liberce byl nad jeho síly. Byl jistější a trpělivější. Oba jsou studenti gymnázia, jeden v Krupce, druhý v Liberci," tvrdil hlavní organizátor akce.


Finále chlapci: Jonáš Kučera (TK Liberec) - Filip Dvořák (TK Ústí nad Labem) - 6:0,6:1


Daleko zajímavější a především mnohem delší bylo finále dívek. Hrálo se přes dvě hodiny. Na jedné straně antukového kurtu poskakovala malá dívenka z Mostu Barbora Matoušková(15), proti ní nastoupila nasazená jednička Natálie Mošková (15) z Teplic, která měla v ruce dynamit. První set byl vyrovnaný. Reprezentantka Teplic se prezentovala dělovým podáním, pohyblivá soupeřka ji několikrát nachytala u sítě. Za stavu 6:6 rozhodovala zkrácená hra, vyhrála ji vysoká Natálie. Po krátkém občerstvení se pokračovalo dál, ani jedna z mladých tenistek to nechtěla zabalit. Rozhodla především únava a pár těsných prohozů. Jedna plakala, druhá zářila štěstím.  

Finále dívek: Natálie Mošková (TK Teplice) - Barbora Matoušková (TK Most) 7:6.6:3


Dobrý tenis se bude hrát v Ústí i tento víkend. V sobotu 27. května od 10.00 bude pokračovat druhá liga, přijďte se podívat! 

Miroslav Vlach

Střekovská náplavka a KOLOcafé otevřelo sezonu koncertem Nepitch bandu
Na břehu Labe hráli Pink Floyd a Beatles, KOLOcafé na nábřeží zahájilo sezonu