„Osobně jsem velmi rád, že dnes už financi či celníci na hranici nejsou. Pojďme se však podívat do doby, kdy finanzwacha bděla nad hranicemi monarchie a později i naší svobodné republiky,“ řekl na úvod přednášky Beneš, který je členem Československé obce legionářské Jednoty v Mladé Boleslavi.

V průběhu přednášky, která trvala lehce přes dvě hodiny, připomenul řadu příběhů, zejména ze státní hranice v Krušných horách.

„Podívejme se třeba do roku 1902. Na kalendářích se psala neděle 9. března. Tu noc měli v prostoru obce Fláje společnou hraniční strážní službu naddozorce Josef Patzelt z oddělení finanční stráže z Horního Litvínova (tehdy německy Oberleutensdorf) a dozorce Johan Jírovec z oddělení v Horním Jiřetíně (Obergeorgenthal). Služba jim utíkala. Neděle již pomalu končila. Přiblížil se čas půlnoční. Až najednou. Stranou od Jiřího návrší (Georgshöhe) v dnešní Flájské oboře narazili na bandu pašeráků. Celkem čtyři postavy s batohy v potemnělém lese. Nočním tichem se ozvalo zvolání: „Halt! Finanzwache!“ A i v tomto případě zákon zvítězil. Podloudníci byli dostiženi. Všichni pocházeli z Horního Litvínova. V batozích se našlo celkem 6 330 kusů pašovaných zahraničních cigaret, velmi jemného provedení,“ vyprávěl Beneš.

Ten se také věnoval celé historii finanční stráže od jejích začátků, až po komunisty nařízený konec v roce 1949.

Severočeský letecký archiv Most