Na jaře 2020 bylo otevřeno grantové řízení 1. ročníku programu EDUgrant a školy se do výzvy mohou průběžně hlásit na webu projektu www.edugrant.cz. V rámci grantu školy získají možnost návštěvy mobilní pojízdné laboratoře - EDUbus, kde se učitelé mohou inspirovat  množstvím pomůcek, které jsou na palubě EDUbusu. Škola v rámci grantu může pořídit libovolné pomůcky - podmínkou je aktivní využívání získaných pomůcek v procesu výuky. Součástí grantu je i metodická podpora škol pro bezproblémové zapojení nových pomůcek do výuky. Povinným výstupem zapojené školy je příklad využívání získaných pomůcek, který bude inspirací a motivací i pro další školy. Sdílení dobré praxe bude součástí webu projektu.

EDUbus je unikátní mobilní polytechnická laboratoř, v níž si žáci a učitelé mohou vyzkoušet různé experimenty a technologie například z oblasti robotiky, 3D tisku, moderních měřicích zařízení, virtuální a rozšířené reality a dalších. Vše je vedeno formou praktických ukázek.

 „Tento projekt se věnuje nejen žákům a studentům, ale i pedagogům, pro které jsou v nabídce semináře a různá motivační setkání.,“ říká Jiří Havlík, zakladatel vzdělávacího projektu EDUbus.

EDUbus patří v současné době k těm projektům, o které je obrovský zájem nejen ze strany základních a středních škol, ale také ze strany laické veřejnosti.

Grantovým programem pro školy, jako jedním z nástrojů podpory, rozšířil vzdělávací projekt EDUbus svoje aktivity zaměřené na popularizaci výuky polytechnických předmětů. Vybrat a doporučit takové projekty žadatelů, které mají smysluplný cíl, bude mít na starosti tým odborníků, složený z lektorů a pedagogů. „Vybrat finální projekty, které v tomto ročníku podpoříme, nebude možná jednoduché, ale budeme se snažit vyhovět co největšímu počtu žadatelů, kteří splní podmínky pro čerpání grantu.” vysvětluje Jiří Havlík a doplňuje, „jsme nesmírně rádi za vstup Nadace Velux do našeho projektu. Vážíme si prestižního partnerství, které nám prostřednictvím finanční podpory prokazuje skutečný zájem o další směřování projektu,“ komentuje pan Havlík, zakladatel projektu EDUbus. 

Vzdělávací projekt EDUbus
EDUbus je mobilní laboratoř na bázi autobusu zaměřený na popularizaci výuky polytechnických předmětů, vzdělávání pedagogů a žáků. Pro vzdělávání využívá vnitřní prostor, který lze upravit dle požadavků jednotlivých vzdělávacích modulů. EDUbus zahájil svoji činnost v roce 2017 a je vedený týmem zkušených lektorů a pedagogů. Vzdělávací moduly, jejichž portfolio obsahuje nabídku pro základní, střední školy a střední odborná učiliště jsou vytvářeny i ve spolupráci s odborníky z vysokých škol a zaměřují se na využívání moderních technologií a moderních výukových metod.
EDUteam je společnost s akreditací Ministerstva školství pro oblast vzdělávání. Finanční prostředky na projekt jsou získávány ze soukromých zdrojů, ze zdrojů drobných i větších podporovatelů. Projekt získává finance i od zřizovatelů a krajů. Základním cílem je nabídnout školám možnost vyzkoušet si moderní technologie a pomůcky bez dalších překážek.

Julie Růžičková - tisková mluvčí vzdělávacího projektu EDUbus