Suroviny: 250 g hladké mouky, 100 g másla, vejce, 2 lžíce vlažné vody, 1 lžíce octa, špetka soli a trochu mléka na pomašlování. Náplň: jablka, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr nebo skořice,
badyán, trochu strouhanky a vlašské ořechy.

Příprava: Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájené máslo, vejce a mléko. Nejprve vařečkou promícháme, pak
rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro
lepší zpracování. Necháme chvíli odležet v chladu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a nastrouháme dužinu. Vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme strouhaná jablka, posypeme badyánem a skořicovým cukrem. Stočíme závin, přendáme na pečící papír a na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě při 150°C asi 60 minut.

Upečený štrůdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.

Zdraví Maxijedlík Jaroslav Němec, Bystré