Kdo se chtěl ještě před nedávnem dovolat mladé mamince dvou dětí Zuzaně z Tlučně na Litoměřicku, nepochodil. Ve vesničce utopené v Českém středohoří eviduje jedno z „bílých míst“ pokrytí přinejmenším jeden z českých majoritních operátorů. Zuzana přešla k jinému a teď už je na příjmu.

Na špatný signál v Hlinné, pod kterou Tlučeň spadá, si stěžovalo víc lidí zdejšímu starostovi Martinu Ušalovi. Ten se pak dopátral, že na vině je především dosloužilý přijímač na kopci Varhošť. Signál je „na kopečkách“ proměnlivý. „Vím, že když sjíždím od křížku do vesnice, tak v jednom úseku nesmím telefonovat,“ zmínil Ušala. Vypadávání hovorů hrozí nejen v dalších místech Středohoří či části Krušných hor, ale i ve Šluknovském výběžku nebo v nížinách na Teplicku či Mostecku.

Co je 5G
Hlavním přínosem nové technologie na příjem internetu je až desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti a snížení doby odezvy oproti standardu 4G. To má kromě obsloužení více zařízení umožnit využívání nových technologií jako on-line dálkové ovládání různých zařízení.

Podobně jako volání se s 21. stoletím všude očekává dobrý internet. Ani ten ale není samozřejmostí. Během koronakrize přitom přešla řada lidí na home-office, spoustu dětí na distanční výuku. A to i těch žijících v odlehlejších místech kraje. Otázka dostupnosti technologií tak nabyla na palčivosti. V Tlučni byli připraveni. Firma sem přivedla poměrně rychlý internet před čtyřmi roky. A před několika měsíci dokonce získala konkurenci. Kvalita je podle starosty Hlinné ucházející a ceny přijatelné.

Zatímco některá místa v regionu nadále čekají na běžně rychlý internet, někde už „zbrojí“ na žhavou novinku: 5G síť. Ústí s Bílinou loni uspěly v konkurenci 53 českých měst v soutěži ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) 5G pro 5 měst. V současné době v krajské metropoli připravují projekty využívající této sítě pro její výhody oproti těm současným. A to v oblastech rychlého přenosu velkých objemů dat, rychlejší odezvy a napojení vyššího množství senzorů.

Zasněžování ve Ski areálu Branná
Skiareály otevřou v pátek. Fungovat budou půjčovny i občerstvení, uvedl Havlíček

Chystají i výstavbu kamerových systémů nové generace. Dohlížet budou na dopravní ukázněnost a řídit dopravní toky ve městě. „5G nemá za primární účel, abychom měli rychlejší internet v telefonu. K tomu dostačuje současná 4G síť,“ zmínil Stanislav Cingroš z Inovačního centra Ústeckého kraje. 

Právě ICUK se podílelo na přípravě projektu s městem. „5G je určeno pro řešení situací v reálném čase na mnoha místech najednou, kde je nutností přenášet velké množství dat a v krátkém čase je vracet zpět. Je vhodné i tam, kde není možné vybudovat pevné datové spojení se shodnými parametry,“ doplnil Cingroš.

V Bílině chtějí 5G síť využít na zefektivnění kamerového systému. První kamery už přehazovali na 4G+ síť. „To se ukázalo jako nedostatečné, takže čekáme, až O2 posílí vysílač na 5G. Případně začneme pilotovat v jiné části města, kde už 5G je,“ sdělila starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová. Hi-tech kamery zapnou příští rok, kdy chtějí Bílinští nakoupit i software a senzorický systém.