V USA zase mají specializované obchody na tvrdý alkohol. V obou těchto zemích vypijí lidé výrazně méně alkoholu než Češi. U nás patří pravidla pro prodej alkoholu k nejsvobodnějším na světě, navíc je díky nízkým daním dost laciný, dopřát si jej může doslova každý.

Ilustrační foto
Ročně Češi propijí dovolenou u moře. Nejvíce za alkohol utratí Pražané

V anketě Češi a závislosti Deník zjišťoval, zda by byli lidé pro zavedení určitých opatření vedoucích ke snížení prodeje (a tedy konzumace) alkoholu. Téměř třetina z necelých 12 tisíc respondentů uvedla, že by byla pro prodej alkoholu ve specializovaných a licencovaných obchodech.

„Zajímavé přitom je, že čím byli respondenti starší, tím spíše by se zavedením ‚liquor shopů‘ souhlasili,“ prozrazuje vedoucí datové redakce Deníku Aleš Vojíř.

Rodina Kennedyů v roce 1931. Otec Joseph uprostřed, zcela vlevo Robert Kennedy, pozdější ministr spravedlnosti a kandidát na prezidenta, zcela vpravo John F. Kennedy, legendární americký prezident zavražděný v Dallasu
O Kennedym a mrtvole v řece. Zbohatl otec prezidenta na nelegálním obchodu?

„Prodej ve specializovaných prodejnách si přejí častěji ženy než muži a rozvedení lidé častěji než svobodní či zadaní,“ dodává. Obdobně se lidé stavěli také k vyššímu zdanění alkoholu.

„Zaujalo nás, že s omezením prodeje či zvýšením daní souhlasí častěji respondenti z regionů s hlubšími strukturálními problémy, jako je Moravskoslezský či Ústecký kraj,“ uzavírá Vojíř.

Přečtěte si články ve speciálu Deníku, který vznikl na základě unikátní čtenářské ankety:

Češi a závislosti.Zdroj: Deník