Hlavní ohniska šíření vyhasnou

ANO Virus se šíří hlavně tam, kde se shromáždí hodně lidí, kteří jsou blízko u sebe. Například když fandí při sportovním utkání nebo oslavují v hospodě. Nová pravidla zamezují i shlukování v obchodech a obchodních centrech.

NE Nikdo neví, kolik je přenašečů mezi žáky základních škol. Naplno jedou i firmy, ve kterých se lidé musí fyzicky stýkat. Sami epidemiologové tvrdí, že nebezpečná jsou větší rodinná setkání a oslavy. Ty ovšem nikdo neomezil.

Měli bychom zrušit Senát?
ČERNÁ A BÍLÁ: Měli bychom zrušit Senát?

Lidé se budou chovat zodpovědněji

ANO Nová opatření jsou jasným signálem, že situace je vážná. Další možností je už jen uzavření ekonomiky. Lidé, kteří se ještě nevzpamatovali z letního uvolnění, si uvědomí, že když nebudou dodržovat hygienická pravidla, zhorší se i jejich život. Spolu s vládními opatřeními zapůsobí i rostoucí počty vážných a fatálních případů.

NE Mladí lidé nechtějí přijít o zábavu a nemoc podceňují. Další zase nevěří v nebezpečnost covidu, jiní ho pod vlivem hoaxů na internetu dokonce považují za výmysl. V tomto přesvědčení je utvrzují výroky řady lékařů a dalších vlivných a známých osobností. Navíc se vláda chovala zmateně a ztratila respekt.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Měly by se roušky opět nosit všude?

Další karanténa by byla zničující

ANO Další karanténa neboli lockdown by byla proti šíření nemoci ještě účinnější, jak se ukázalo na jaře. Země si ji ovšem v žádném případě nemůže dovolit. Ekonomika poklesla v té době o více než deset procent, státní rozpočet se zatížil půl- bilionovým schodkem, není však legitimní.

NE Postupná opatření zasahují důležitá odvětví hospodářství, jako jsou stravování, kultura, sportovní a reklamní byznys. Kdyby byl proveden krátký rázný zásah okamžitě, bylo by to sice bolestné, ale po všech stránkách levnější a účinnější. Uzávěře se totiž stejně nejspíš nevyhneme.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Měl jít do karantény i Andrej Babiš?

Vláda má situaci pod kontrolou

ANO Ministerstvo zdravotnictví řídí přední epidemiolog. Data mu dodávají vynikající statistici. Dokáže odhadnout chování viru a přijmout nejlepší opatření. Kdyby se situace najednou zhoršila, umí rychle a přiměřeně reagovat.

NE Lidé nechodí k testům. Nikdo přesně neví, kolik lidí je skutečně nakažených. Hygienici naprosto nezvládají trasování. Chytrá karanténa nefunguje. Roman Prymula se v předpovědích mnohkrát mýlil. Politici reagují pozdě a bezradně.