Tři dny pomohou

ANO Když byla zavedena karanténa, počty nakažených klesaly zprvu rychle. V posledních dnech se však pokles zpomalil. Existují výrazné rozdíly mezi kraji a okresy. Zatímco v Praze a na severní Moravě se stav už lepší, na Vysočině zůstává kritický. Každý den, kdy budou omezeny lidské kontakty, oslabuje šíření viru a snižuje riziko, že epidemie propukne znovu naplno.

NE Tři dny odkladu ničemu nepomohou. Za tu dobu pandemie nijak výrazně nezeslábne. Pokud skutečně hrozí, že propukne v předvánočních dnech nanovo, mělo se otevírání obchodů odložit na později a restaurace neměly být otevřeny vůbec. A naopak: pokud se situace už uklidňuje, nemělo být otevření odloženo, když je protiepidemický systém umožňoval.

Je správné snížit daně zaměstnancům?
ČERNÁ A BÍLÁ: Je správné snížit daně zaměstnancům?

Čísla jsou stále hrozivá

ANO Denně stále přibývají tisíce nakažených. Desítky lidí umírají. Zdravotnický systém sice zvládl největší nápor epidemie, ale jen za cenu enormního vypětí všech zdravotníků. Další růst počtu nakažených by už nemusel vydržet. Navíc jsou ve většině nemocnic stále odkládány operace, je omezena péče běžným pacientům. Zdravotnictví potřebuje oddech, tři dny jsou dobré.

NE Koronavirová nákaza je zcela zřejmě za svým vrcholem. Pokud se někde šíří, tak zejména tam, kde lidé jednají nezodpovědně a porušují rozumné zákazy. Počet covidových pacientů v nemocnicích klesá, je dost volných kapacit na JIP a ARO. Většina nemocnic se postupně vrací k normálnímu provozu. Není důvod odkládat částečný návrat k běžnému životu ani jinde.

Černá a bílá
ČERNÁ A BÍLÁ: Ztrácejí komunisté vliv nadobro?

Odklad nikoho nezabije

ANO Obchodníci, hoteliéři, majitelé restaurací, živnostníci a podnikatelé ve službách, stejně jako jejich zaměstnanci strádají už týdny. Další tři dny už nikomu nemohou zásadně uškodit. Všichni navíc dostávají státní pomoc, která jim umožňuje přežít. Malý odklad dokonce přináší jistou výhodu: všichni se mohou na otevření a jeho pravidla náležitě připravit.

NE Řada podniků v oblasti stravování, obchodu a služeb mele doslova z posledního. Stát se sice snaží ztráty částečně nahradit, ale tato pomoc je nedostatečná a spojená s byrokracií. Na pondělní otevření mnozí čekali doslova jako na smilování. Každý den, kdy nemohou podnikat a pracovat v adventním čase, tedy nejžhavější sezoně, pro ně znamená další ztráty a ohrožení jejich existence.