Pro vytvoření dokonalého mixu tradice a moderny byste těžko hledali lepšího kandidáta, než je klasické Mini se všemi svými zvláštnostmi. Stejně tak byste pro design takového auta těžko hledali vhodnějšího člověka, než je britský módní návrhář Paul Smith, autor limitované edice z roku 1998. Jejím charakteristickým znakem bylo lakování v odstínu námořnické modři, kterou míchali podle ústřižku ze Smithovy oblíbené košile. 

Projekt elektrického Mini Představil Paul Smith společně s šéfdesignérem značky MINI Oliverem Heilmerem na milánském veletrhu nábytku a designu Salone Del Mobile 2022. Právě identická modrá barva je nejvýraznějším rysem, kterého si na novém elektrickém Mini všimnete. Téměř dokonale zachována zůstala také klasická vnější podoba, což designér vysvětluje velkým respektem k minulosti. „Když se nastěhujete do bytu své staré tety, z úcty k ní ho také celý nepřestavíte, jen trochu zmodernizujete,“ říká Smith. Doba, v níž Sir Alec Issigonis konstruoval klasické Mini, je podle něj dnešku v lecčem podobná. I tehdy šlo o minimální spotřebu paliva a maximální využití prostoru, což jsou koneckonců myšlenky, které dodnes částečně stojí za úspěchem značky Mini. 

Na hodinu nebo na měsíc: vyzkoušejte si soužití s elektromobilem „nanečisto”

Zatímco zvenčí změny skoro nepostřehnete, uvnitř nezůstal na kameni kámen. Vidět je  obnažená karoserie i podlaha vyložená rohožemi z recyklované gumy. Minimalistický design industriálních ovládacích prvků vytváří krásný kontrast. Většinu přístrojů, tlačítek a funkcí na palubní desce nahrazuje mobilní telefon, který si připevníte na magnet vedle volantu, zachován zůstal pouze rychloměr. Samotný volant pak lze velmi jednoduše vyjmout, aby se lépe nastupovalo a vystupovalo. Ne že by to bylo nezbytné, ale vypadá to cool. Všechny detaily si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Mini Cooper SE
Také Mini už prodává elektromobil. I on jezdí jako motokára a má kola Corona

O zástavbu nového pohonného systému se postarala partnerská společnost Recharged Heritage Limited, která vyměnila benzinový čtyřválec za elektromotor o výkonu 72 kW. Více technických údajů zatím nebylo zveřejněno, ale snad se ještě dočkáme. Připadá vám podobný přístup k cennému youngtimeru jako svatokrádež? Paul Smith to vidí jinak. "Právě v těchto dnech musíme začít smýšlet zodpovědně, takže jsme tohle auto učinili lepší pro dnešní svět. A to je pro mě velmi důležité," komentoval projekt Mini Recharged na videu, které k němu natočil.