Titulek jsem si vypůjčila z rozhovoru s Petrem Pavlem. On, stejně jako jeho protikandidát Andrej Babiš, dokola čelí otázkám, zda by v případě zvolení národ spojoval. Podobně jako ten tolikrát zmiňovaný trvalý mír, je to iluze. Což ovšem neznamená, že by se finalisté a obecně politici o jedno i druhé neměli snažit. To naopak musejí.

Klíč k rozluštění hádanky je v tom, jak k tomu kdo přistoupí. Pokud by se Pavel okatě opíral jen o městské voliče, vysokoškolsky vzdělanou populaci a umělce, kteří vždy stáli proti Miloši Zemanovi nebo Andreji Babišovi, byla by to mizerná cesta k zahlazování příkopů. Deníku ale řekl: „Nevnímám dělení společnosti podle stranických a geografických linií, na Čechy a Moravu, velká města a venkov, lidi s vyšším a nižším vzděláním. Tyto linie mi vždycky byly cizí. Připadá mi hodně podlé a zbabělé takto lidi dělit a rozeštvávat. Politik by měl sloužit lidem, pokud možno všem, nebo aspoň naprosté většině.“ A dodal, že pokud ho lidé zvolí, určitě nebude vystupovat z pozice, že „něčí názor je blbost a já ho poslouchat nebudu“.

Kateřina Perknerová
Adrenalin a výzva. To je prezidentský duel, říká moderátorka Kateřina Perknerová

Andrej Babiš mi řekl jinými slovy prakticky totéž, chce být prezidentem všech a za minulostí opozičního lídra by udělal tlustou čáru.

To by znělo nadějně, kdybychom neviděli a neslyšeli, jak se především Babiš v kampani profiluje. Vykresluje Pavla jako válečného štváče, varuje před totalitou, usedl-li by právě on jako vyslanec vládní pětikoalice na Pražském hradě, a spojuje to s ohrožením svobody slova. Zřejmě mu jeho tým řekl, že Babišovi příznivci na to budou slyšet. I na to, že by byl schopen dojednat mír s Putinem (a zároveň vyhnat všechny ruské vojáky z Ukrajiny, s čímž jako podmínkou mírových jednání souhlasí).

Pikantní na tom je, že Kreml možná víc nenávidí Babiše než Pavla. Zatímco expremiér a předseda hnutí ANO po odhalení Vrbětic rozprášil rezidenturu na ruské ambasádě v Praze, vydal hackera Nikulina do USA a po kauze Skripal vyhostil několik ruských diplomatů, Pavel se v roli šéfa Vojenského výboru NATO snažil i po anexi Krymu o dohodu a jednal i s tehdejším náčelníkem generálního štábu Gerasimovem. Jenže loni se po 24. únoru vše změnilo.

Kateřina Perknerová
Duel jako břitva

Pavel ví, že Ukrajině musí Západ pomáhat všemi způsoby včetně zásilek zbraní. Naopak Babiš se obrací i na voliče SPD a KSČM, což by nevadilo, kdyby hrál férově. A nezatahovala se do toho diplomacie. Když český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický (ANO) přijme zrovna nyní poslance SPD Jana Hrnčíře a proruského aktivistu Žarka Jovanoviče, s nímž si dělá fotečky, je to za hranou. S tou tlustou čárou to nebude až tak horké.