Najednou však ministr zdravotnictví Prymula přichází s vyhlášením nouzového stavu. Vláda se má sejít hned ve středu. Premiér Babiš a vicepremiér Hamáček dopředu hlásí, že to odmávnou.

Jak se zbavit myšlenek na covid

Co se stalo? Situace není dobrá. Čím dál víc zemí dává Česko na rudou, či chcete-li černou listinu. Remdesiviru je málo a a v Praze se možná brzy zaplní akutní lůžka.

Jenže: Počet nakažených je mnohem nižší, než jaký pan Prymula předpokládal. Mluvil o šesti až osmi tisících touto dobou. Jiní odborníci měli za to, že krize přijde, pokud se denně nakazí kolem čtyř tisíc lidí. Ani tato čísla, chvála Bohu, aspoň oficiálně nehrozí.

V příštích týdnech se má mimořádně zvýšit testovací kapacita. Lze předpokládat, že lidé se budou sami více chránit. (Výstřední jedinci, kteří soudí, že bojují za svou svobodu tím, že nenosí roušku, zůstanou ve své ubohosti osamoceni.)

Tah Prymulou. Bude stačit?

Proč tedy nouzový stav? Má najednou pan ministr zdravotnictví nová, hrozivější čísla než včera? Pokud ano, nechť s nimi okamžitě seznámí veřejnost. Jde přeci o život.

Pokud ne… Není to nějaký trik? Nehraje se o odložení voleb?