Ale jde to ztuha. Z Prahy téměř nikdo kvůli koronavirovým zákazům nejezdí a z nás místních mnozí přišli kvůli jiným zákazům o zdroj obživy. A i ti z nás, kteří práci ještě máme, začínáme počítat, kolik s tím málem, co máme našetřeno, vydržíme.

Ano, jsou mezi námi i ti, co ještě takto počítat nemusí, ale těch zase není ani tady, v naší docela bohaté čtvrti Prahy tolik. Jak to vypadá s hospodskými, restauracemi, penziony a hotýlky jinde, v chudších částech Prahy a Česka, si lze lehce představit. Možná stovkám tisíc lidí se teď hroutí svět. Jen proto, že oni i jejich hosté dodržují v zájmu nás všech příkazy, které v čase koronaviru vláda dala.

Doba ztišení, bezmoci, bezčasí a vzkříšení

No a pak vidí fotku z rautu u pana prezidenta, kde se hoduje, jakoby se nic nedělo. Kde je najednou všechno, co je jim a nám všem zakázáno, povoleno a možné. Proti všem nařízením vlády, proti všem epidemiologickým zásadám, proti zdravému rozumu. Je možné se nad tím pousmát. Nebo se vám také v kapse sevře pěst v bezmocném vzteku nad tím, kdo stojí v tohoto čele státu. 

Ano, je takové pořekadlo, co je povoleno pánům, není povoleno kmánům. Ale tohle dělení společnosti přestalo platit už za pokročilejšího feudalismu. A my, doufám, stále žijeme v demokracii. Proto jsem zvědav, kdy policie udělí účastníkům onoho prezidentského rautu pořádné pokuty. V opačném případě je totiž ta fotka z dýchánku od Zemana výzva se na celou tu karanténu zvysoka vykašlat.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník