Parná neděle začala prohlášením ministra školství a místopředsedy hnutí STAN Petra Gazdíka, že rezignuje na exekutivní i stranickou funkci. „Nic zlého jsem neprovedl, ale stýkat se s Michalem Redlem byla chyba. Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čím se cítím být vinen“.

Dá se tomu věřit? Šifrované telefony, konspirační byty a podivný lékařský posudek, který zabránil před časem Redlově obžalobě, jsou silná káva. Tolik naivity nelze předpokládat ani u bývalého starosty Suché Lozi, natož u dlouholetého poslance a ministra.

Luboš Palata
Jsme s vámi, buďte s námi

O kšeftech primátorova exnáměstka Petra Hlubučka (STAN) si v Praze cvrlikali vrabci na střeše. Radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě!) na něj dokonce dal kvůli dopravnímu podniku před dvěma lety trestní oznámení. Avšak korupční kára se nezadrhla a jela dál. Nikdo z hnutí STAN včetně jejího předsedy Víta Rakušana se nepídil po tom, kde bral Hlubuček peníze na nákup nemovitostí ve Španělsku.

Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš zareagoval okamžitě: „Pan Gazdík má tunu másla na hlavě. Po všech lžích byla jeho rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba. Gazdík byl ale jen jedno chapadlo.“ Expremiér Babiš, sám čekající na soud v kauze Čapí hnízdo, dodal: „Pan Fiala tím, že Rakušana nechává ve vládě, schvaluje loupežnické praktiky STAN.“

Kateřina Perknerová
Hřibova vzpoura

Piráti jsou zatím krotcí. Koaliční spolupráci se STAN nevypověděli. „V nacházejícím týdnu budeme mít s kolegy ze STAN setkání k dalším krokům. Zároveň musí proběhnout jednání K5 k rekonstrukci vlády,“ sdělil Deníku jejích šéf a vicepremiér Ivan Bartoš.

Mají na to týden, neboť jinak by si 26 evropských lídrů mohlo v Litomyšli na zahajovacím koncertu k českému předsednictví šuškat, že je hostí premiér mafiánského státu.