Výbor ROP Severozápad v pondělí předčasně ukončil smlouvy na dva projekty, které se týkají chystaného informačního systému Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Jedná se o informační systém pro tramvajové zastávky v Mostě, kdy měl být příjemcem dopravní podnik (32 milionů korun) a o navazující část informačního systému, kdy mělo být příjemcem město Most (5,7 milionu Kč). V obou případech úřad ROP nic nevyplatil.

Tramvajová doprava v Mostě prochází modernizací. Tramvaje po městě nejezdí kvůli opravám zastávek a části trati. Po 1. říjnu bude chybět informační systém -  kiosky obsahující jízdní řády MHD, vlaků i linkových autobusů. Při soutěži o jejich zhotovitele přišla řada odvolání a dopravní podnik vyhlásil zakázku znovu. Instalace systému má začít na jaře a skončit v červnu. Více zde

„Požádali o ukončení smlouvy, protože by nedokázali dodržet termín realizace,“ sdělila v pondělí večer Mosteckému deníku Eliška Štádlerová, mluvčí ROP Severozápad.

Do dotačního programu se lze ještě přihlásit, a to do 24. listopadu, ale je nutná změna dokumentace. Pak vše musí znovu projít stejným rozhodovacím procesem. To potrvá měsíce. Jasno bude až v roce 2015.

„Obrazovky budou, ale později,“ připustil ředitel dopravního podniku Marcel Dlask.

Elektronický informační systém na tramvajových zastávkách bude v Mostě novinkou. Podobný funguje například v Drážďanech. Lidé z obrazovek zjistí odjezdy spojů a další aktuality v MHD. Na hlavních přestupních stanicích v centru budou i digitální údaje o navazujících spojích včetně linek soukromých dopravců.