Marie Svatošová se dožila 100 let. Narozeniny oslavila v sobotu v Domovu pro seniory v ulici Antonína Dvořáka. Poblahopřát jí přišli syn, vnuk, pravnučka a delegace z mostecké radnice v čele s primátorem Janem Paparegou.

„Jsem překvapena," řekla dojatá oslavenkyně při přípitku. Takovou slávu nečekala. Poděkovala za dárky, podepsala se do pamětní knihy a rozkrojila dort s číslem 100.

Marie je rodačkou z vesnice Souš, která je nyní součástí Mostu. Za protektorátu Sudety opustila a bydlela v Kutné Hoře. Po válce se vrátila domů. Po zbourání staré Souše kvůli těžbě uhlí, se stěhovala znovu, do Mostu. V 70. letech se usadila v domku ve východočeské Chocni.

Do 98 let byla soběstačná. V domově pro seniory žije rok a půl. Je vyučená holička, kadeřnice a vlásenkářka. Byla známou osobností. Měla vedoucí funkci v Okresním podniku služeb a jako nestraník byla regionální poslankyní za tehdejší Národní frontu. Čtrnáct let je vdovou. Nyní patří k nejstarším lidem v regionu.

Sto let v březnu oslavila v Mostě Jósefa Trojanowiczová. Úctyhodných 102 let měl v únoru v Litvínově Rudolf Hrdlička, který značnou část svého života prožil v obci Záluží u Litvínova. Narozeniny oslavil v Domově pro seniory v Janově, kam za ním přijeli zástupci Ústeckého kraje i města Litvínova.

Nejstarší Mostečan, právník Josef Schleger ze Vtelna, zemřel v březnu. V srpnu měl oslavit 103 let. Jeho mamince bylo 104 let.

Průměrný věk v okresu Most se zvyšuje. V roce 2004 byl 38,5 let, v roce 2013 už 40,9 let. V Mostě je průměrný věk přes 41 let.