Serena Holcová z vesničky České Zlatníky leží už několik dní v mostecké nemocnici. Je to nezvyklý léčebný pobyt. Kam se podívá, vidí dělníky v křiklavých vestách. Tamhle někdo tluče, tam zas vrtá. Na chodbě leží oplocené pytle s cementem a nová okna. Všude cedule, změny, šipky. Tohle se tu nedělo od roku 1975, kdy nemocnici postavili. Teď zastaralé pavilony za provozu opravují a zateplují. Stavbaři se jako mravenci zakusují nářadím do fasády a chirurgové pod nimi operují.

„Je to pěkný," řekne 63letá pacientka na terase, krátce se rozhlédne, pousměje a pak se znovu ponoří do svých myšlenek. Během léčení se snaží staveniště nevnímat. Zda už má v pokoji plastová okna, teď neřeší. Nad sebou má lešení, pod kterým se špinavě žluté zdi mění v šedé a červené.

„Tepelný komfort se již v opravených částech začíná projevovat." Jiří Vondra, mluvčí nemocnice

Úprava nemocnice za 157 milionů korun začala loni v srpnu a letos v létě má skončit. Stavbařům pomáhá mírná zima. Rekonstrukce probíhá podle harmonogramu.

„V podstatě se jedná o první akci takového rozsahu od dob výstavby nemocnice. Letos je to 40 let, kdy začala sloužit veřejnosti a opravu si jistě zaslouží," sdělil Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní.

Podle něj nejde jen o lepší vzhled, ale i o praktické dopady pro pacienty i personál. Zateplují se stropy suterénů, fasád a střech. Kompletně se vymění tři a půl tisíce oken a dveří. Na vytápění se má pak ušetřit až devět milionů korun. V pokojích nebude kolísat teplota - v zimě se tam pacienti doslova třesou, v létě tam může být naopak až 33 stupňů. 

Nové budou i vybrané výtahy, sociální zařízení, rozvody vody a kanalizace.

„Zaměstnanci nemocnice, a věříme, že i pacienti a jejich blízcí, mají pro průběh prací pochopení, jelikož výsledek výrazně přispěje k nápravě nevyhovujících podmínek při poskytování zdravotních služeb," dodal mluvčí.