Pět dní uplynulo od smrti TOP modelky Kateřiny Netolické. Zpráva o smrti šestadvacetileté mostecké rodačky, kterou jako první přinesl Mostecký deník, se začala šířit rychlostí blesku.

Okamžitě se rozjela vlna spekulací, co za smrtí šestadvacetileté modelky, nadšené sportovkyně a přítelkyně hokejisty Jakuba Petružálka stojí. Bezvládné tělo mladé Kateřiny objevil v neděli Petružálkův bratr Miroslav, když šel zkontrolovat byt v litvínovské čtvrti Hamr, který Netolická s Petružálkem sdílela. Našel ji ve vaně.

Otrava kvůli karmě, sebevražda, mrtvice, krvácení do mozku. V médiích proběhly snad všechny možné příčiny. Ta pravdivá bude známá až za několik týdnů.

Policie prozatím nevyloučila žádnou příčinu úmrtí. K pitvě by mělo dojít dnes. „Lékař na místě předběžně neshledal cizí zavinění. Výsledky soudní pitvy můžeme mít za měsíc i za dva, protože budou probíhat toxikologická vyšetření, která trvají déle," řekla včera mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Mostecký deník se včera spojil s člověkem, který měl ke Kateřině Netolické velice blízko. Adrian Smrčka, jenž pořádá kickboxové zápasy, byl její letitý kamarád.

Právě kickbox byl Kateřininou vášní. Působila pod křídly klubu Baník Most. V říjnu vyhrála republikový šampionát, díky čemuž se kvalifikovala na mistrovství světa, které v pondělí začalo v Praze. Zemřela tak jen pár hodin před svým premiérovým reprezentováním České republiky.

„V pátek jsem s ní mluvil. Bavili jsme se o mistrovství světa. Za dva dny mi nebrala telefon. Myslel jsem si, že má trému, tak třeba nechce s nikým mluvit," řekl Smrčka.

Nakopal bych je do huby

Modelka podle něj byla nesmírně skromná. „Na to čeho dosáhla, byla úplně bez manýrů, bez jakýchkoli výstřelků. Nechodila na večírky, nikde na sebe hloupě neupozorňovala. A že toho dokázala opravdu hodně," pokračoval Smrčka.

Aktuálně mu nejvíce vadí články v médiích bulvárního charakteru. „Popravdě? Nakopal bych je do huby. Srovnávají ji a Kubu s Bartošovou a Rychtářem. To snad ne!? Kde byli, když se o ni praly módní magazíny? Teď jezdí na šampionát v Praze a natáčejí tu rozhovory mezi sebou. Novinář se ptá novináře, který představuje jejího známého. Pak píšou nesmysly."

Adrian Smrčka Mosteckému deníku vyvrátil celou řadu tvrzení bulvárních serverů. Například informaci o mrtvých psech. Oba jsou v pořádku. „To je absolutní kravina. Ani jednomu nic není, jeden tam v té době ani nebyl. Stejná blbost je karma, kterou nemají," dodal Smrčka, podle něhož se Netolické stalo něco po zdravotní stránce, například selhání srdce, infarkt. Vylučuje, že by za smrtí stál tvrdý trénink nebo dopink.

„Katka se od říjnového republikového šampionátu udržovala ve formě jen lehkým tréninkem, tvrdou přípravu absolvovala v srpnu a v září. A dopink? Má za sebou spoustu testů, žádný nebyl pozitivní."

Kickboxu se Kateřina Netolická věnovala několik let, vrcholově pak zhruba dva roky. „Brala ho jako koníček, modeling jako práci. Modeling ji bavil, měla ráda cestování. Venku si svou slávu užívala, tady chtěla mít klid," uzavřel Adrian Smrčka.

Mostecký deník přinesl 8. července 2005 rozhovor s Kateřinou Netolickou. Jen pár měsíců poté, co vyhrála soutěž Top modelka nového tisíciletí. Interview vznikalo v době, kdy se začala objevovat na titulní stránkách prestižních časopisů. Zde nabízíme jeho přepis.

Mostecké deník přinesl 8. července 2005 s Kateřinou Netolickou rozhovor.

Nevěřila jsem tomu, že bych mohla být modelkou, říká Kateřina Netolická

Daniela Svobodová

Most – Mostecká modelka Kateřina Netolická (89 – 65 – 89) se čím dál častěji objevuje na stránkách prestižních časopisů. Mohli jsme ji zahlédnout například na stránkách časopisů Bazaar, Dolce Vita nebo Cosmo Girl. Stala se také vítězkou soutěže Modelka nového tisíciletí. Měří 178 centimetrů, váží 59 kilogramů.
Kateřina se narodila 1. listopadu 1988 v Mostě a právě skončila studium prvního ročníku sportovního gymnázia v Jablonci nad Nisou. Kvůli velkému pracovnímu vytížení uvažuje o přestupu na gymnázium v Mostě.

Jaký život jsi znala před soutěží?
Dřív to byl jen volejbal, o kterém jsem si myslela, že bych ho nevyměnila za nic na světě. Hrála jsem extraligu v Liberci. A ještě mnohem dřív, na základní škole, jsem se spolužačkami vydávala časopis. Jmenoval se Pejsek. To, co jsme prodejem vydělaly, jsme odvážely do psího útulku.

Přála sis být modelkou už jako malá holka?
Nikdy mě nenapadlo, že bych se modelkou doopravdy mohla stát. Všichni kolem mě mne o tom přesvědčovali, ale smála jsem se jim a nevěřila tomu.

Jak reagovali lidi z tvého okolí, když zaznamenali tvůj úspěch v soutěži o nejkrásnější modelku nového tisíciletí?
Vesměs kladně, gratulovali mi a tvrdili, že byli celou dobu přesvědčení o tom, že musím vyhrát já.

Jaké bylo tvé první focení?
Byly to fotky na motivy pohádky Alenka v říši divů a fotilo se asi šest hodin. Moc mě to bavilo. Je to super, jak se o vás všichni starají, na druhou stranu je někdy těžké vydržet dlouhé minuty v krkolomných pózách.

Líčíš se v soukromí?
Strašně málo, většinou jen řasy. Profesionálové nás umí krásně nalíčit, mrzí mne, že to tak neumím sama.

Co říkal táta, když zjistil, že děláš modeling?
Ze začátku moc rád nebyl, ale teď už si i chlubí (smích).

Máš osmnáctiletého bratra Zbyňka. Jaký byl váš sourozenecký vztah?
Když jsem byla malá, pořád jsem ho bránila, i když jsem byla mladší. Už na písku, když mu kradli bábovičky, jsem se za něj prala. Ve škole se ho spolužáci ptají, co dělám.

Přihlásila by ses do soutěže MISS?
Nepřihlásila. Nevěděla bych totiž, co mám předvést ve volné disciplíně.

Co ti na modelingu vadí?
Lidi na mě koukají trochu jinak. Když někomu řeknu, co dělám, řekne si: no jo, blbá blondýna. Setkávám se často s pomluvami, závistí…Nepříjemné je také fotit, když jsou velká vedra.

Co tě na této práci naopak nejvíc baví?
Potkávám se se spoustou nových lidí. Moc fajn je třeba bookmerka Katarína Procházková. Je to taková chůva, moc miloučká, vitální a chytrá.

Chtěla by sis zahrát v nějakém filmu?
To chtěla, ale myslím, že by mi to moc nešlo, jsem dost stydlivá.

Kde bys chtěla jednou žít?
V Mostě ne, není to hezké město, chybí mi tu příroda. Možná bych chtěla bydlet v Praze, v Liberci…Zatím nevím.