Před osmi lety šel do voleb v Mostě se slovy, že vyžene tehdejší radní. Teď dělá vše pro to, aby znemožnil své bývalé kolegy, kterým tehdy pomohl k moci. Za provokativní billboardovou kampaní v Mostě stojí podnikatel a krajský zastupitel Jiří Zelenka (Severočeši.cz). Pranýřuje SBD Krušnohor, jeho ředitele Františka Rybu a vládnoucí Sdružení Mostečané Mostu (SMM), jehož byl donedávna součástí. 

Ryba nechce kompromitující kampaň komentovat, od kritiky se distancoval. Označil ji za výplod chorého mozku. „Holt to musím přetrpět,“ řekl Mosteckému deníku. Dodal, že tím trpí hlavně jeho rodina. „Předpokládáme, že volič má mozek a dokáže se proto ve věcech orientovat, tedy i v obsahu útočných billboardů, které vyhodnotí jako nesmysly,“ sdělil jeden z pracovníků Krušnohoru. Sdružení, které je politickou odnoží družstva, už dříve oznámilo, že jeho volební kampaň bude pozitivní.

TVŮRCE KAMPANÍ, KTERÉ PROVOKUJÍ    Jiří Zelenka                                               Jiří Zelenka stál i za drsnou kampaní před krajskými volbami v roce 2008. Formou otázek pod nadpisem Organizovaný zločin v Ústeckém kraji tehdy kompromitoval i politiky z ODS a ČSSD. Otázky s choulostivým obsahem měli u voličů vzbudit dojem, že mocní prodávají drogy, perou peníze, jsou to mafiáni a loupežníci. Někteří (Jiří Šulc a Pavel Kouda) byli později obviněni policií v rámci dotačního skandálu ROP Severozápad. Zelenka byl tehdy označen za populistu a prolhaného blázna, který zvolil nejhrubší a nepokleslejší styl kampaně, aby upoutal pozornost na nové hnutí Severočeši.cz. Jeho zakladatelé se loni rozešli a jsou dosud ve sporu, který řeší soud.  

Podle Zelenky billboardy jen popisují místní realitu i minulost. „Chceme, aby si to lidé uvědomili,“ řekl Mosteckému deníku. Lidé se podle něj mají zamyslet a říci, „aha, něco se děje“. Zelenka připustil, že kampaň je napůl sranda, ale napůl vážná věc. "Chceme, aby se lidé zamysleli," dodal.

Billboard, na němž je Ryba spojován s komunistickým režimem jako příjemce tehdejších kádrových posudků na nepohodlné soudruhy, se bude podle Zelenky možná ještě upravovat, aby byl srozumitelnější. Poradí se s týmem spolupracovníků. Ryba nezastírá, že před rokem 1989 vedl v okrese Socialistický svaz mládeže. Archivní dopis na billboardech ale označil za částečný padělek, který neodpovídá tehdejším postupům ve svazu.

Zelenka Mosteckému deníku potvrdil, že bude v Mostě znovu kandidovat v komunálních volbách. Zda za Severočechy.cz či za jiný subjekt a s jakým programem zatím nechce z taktických důvodů sdělit. Zelenka, bývalý mostecký radní za SMM, v roce 2006 pomohl sdružení ovládnout radnici, ale loni, po úplatkářské aféře Joseph vyšetřované protikorupční policií, ho začal tvrdě kritizovat.

Ani Zelenka neunikl peprné kritice. Nedávno kdosi naházel do poštovních schránek v panelácích v Mostě hanopis na místní politiky ze SMM, ODS, ČSSD a KSČM včetně Zelenky, který byl uveden jako autor. Groteskní pamflet se tvářil jako předvolební inzerce Severočechů.cz, která se na jaře objevila v časopisu pro seniory a pobouřila část veřejnosti. Zelenka byl v letáku obviněn, že udával před rokem 1989 komunistům a poté likvidoval firmy i politické rivaly. Zelenka se od letáku distancoval a označil ho za blábol.

V té době se v Litvínově objevily provokativní billboardy, na nichž si starosta Milan Šťovíček jako komiksový hrdina libuje, jak si za poslední čtyři roky namastil kapsu. Šťovíček na anonymní tvůrce zareagoval s humorem. Na tiskové konferenci označil výroky kritiků za lživé, strhal ze sebe košili, pod níž měl modré triko se znakem Supermana, kladného komiksového hrdiny.