Je tomu pár dní, co začala demolice budovy nádraží v Lomu. Několik let nevyužívaný a zchátralý objekt, zmiňovaný už v roce 1872, kdy se postavila železniční trať Duchcov – Podmokly, se tak poroučel k zemi. Pro jeho likvidaci se rozhodla Správa železniční dopraví cesty, která jej má v majetku. Podle mluvčího Marka Illiáše staré nádraží brzy nahradí moderní zastávka.

„Budova byla ve špatné technickém stavu, proto došlo na její zbourání,“ řekl Deníku mluvčí s tím, že zastávka bude standardně vybavena lavičkami a novým nástupištěm, chybět samozřejmě nebude jízdní řád vlaku.

Nádraží v Mostě.
Mezi Mostem a Oldřichovem se chystá výluka vlakových spojů

Na sociálních sítích se obyvatelé města pustili do radnice, že se snaží likvidovat další objekt ve městě, nebo že mohla udělat něco pro jeho záchranu. "Je to škoda. Kdyby tu budovu nenechali zdevastovat a opravili ji, tak by byla krásná. Mohlo tam být bydlení pro pár lidiček …“ myslí si Lenka Červená. Další zase přidali trochu nostalgie. „Kolik osudů se na tom místě stalo. Byla to historie a symbol, že jsme město,“ povzdechl si Jaromír Tasáry.

Na odkupu se nedohodli

Místostarosta Pavel Barák řekl, že se vedení města snažilo s majitelem, tedy Správou železniční dopravní cesty, dohodnout na odkoupení nebo způsobu převedením budovy na obec. „Bohužel jsme se nakonec nedohodli,“ dodal Barák.

V minulosti byly v katastru Lomu tři železniční stanice. První v Mariánských Radčicích z roku 1870, kdy tudy vedla trať Ústí nad Labem – Chomutov. V minulosti zanikly. Druhou v pořadí byla stanice Lom nádraží, jejíž budova se teď bourá. Třetí pak zastávka z roku 1876 v horní části města na někdejší trati Praha – Moldava, dnes součást Moldavské horské dráhy.

Zchátralé nádraží v Lomu.
Nádraží se mění v ruiny. Majitel se jich chce zbavit