Definitivně tedy platí, že jakmile herna obdrží od ministerstva financí rozhodnutí o ukončení činnosti, druhý den už nesmí otevřít. Tímto způsoben do konce roku postupně skončí všechny takové provozovny na území města.

„Slušně podnikám. Mám závazky, stejně jako moji zaměstnanci. Teď jsme v nejistotě, kdy nám přijde oznámení, že musíme hned zavřít," uvedla na zastupitelstvu provozovatelka herny Petra Švejdová. „Nechte nás všechny jednotně fungovat alespoň do konce roku, aby měli zaměstnanci dostatek času na hledání jiné práce."

Měli dost času

Podnikatelku v její snaze podpořili i někteří zastupitelé. „Stávající vyhlášku bychom mohli zrušit a udělat novou," navrhl Karel Strakoš.

Vyhlášku stanovila radnice v roce 2011 a jejím obsahem je zákaz provozování výherních hracích přístrojů na území Litvínova od listopadu zmíněného roku.

Na základě požadavku města musí činnost ukončit také přístroje povolené ministerstvem. K tomu dojde po nabití právní moci u správních řízeních vedených právě ministerstvem. Ta probíhají různě, všechna ale budou vyřízena do konce roku. Provozovatelé ovšem nevědí, kdy dojde řada na ně.

„Myslím, že termín byl dostatečně dlouhý, všichni věděli, že se to blíží a mohli se na to připravit," nechal se slyšet zastupitel Ladislav Varga.

Podle zastupitelky Květy Hellmichové budou městu kvůli takovému kroku scházet peníze na sport nebo kulturu a zároveň tak otevře cestu vzniku černých heren. Starosta Milan Šťovíček nicméně už před několika měsíci ujistil, že již letošní rozpočet města s penězi z hazardu nepočítá.

V závěrečném hlasování o zrušení vyhlášky a vytvoření nové, která by posunula účinnost záměru radnice, měli převahu odpůrci hazardu. Od příštího roku by tak v Litvínově neměla být ani jedna herna s jakýmkoli výherním přístrojem.