Zápis do mateřské školy by měl být příjemným slavnostním dnem, během kterého si děti pohrají a navážou první kontakt s novým prostředím. Alespoň tak to vidí Jana Heinc Buchalová, která jako zástupkyně pro předškolní vzdělávání řídí mateřinku Pod lesem v Litvínově.

„Děti se na zápis do naší mateřské školy nemusí nijak zvlášť připravovat, neplní žádné úkoly. Čekají tu na ně usměvavé paní učitelky, které se s nimi snaží navázat první kontakt a zjistit třeba to, nakolik je dítko schopné se s nimi domluvit,“popisuje Buchalová. Dodává, že jednou sice zkusili zápis formou stanovišť, ale jelikož to pro ně nemělo až tak velký přínos, volí raději volnější formu. Je to i kvůli tomu, že věk nastupujících dětí je stále nižší, a tak není podle ní třeba je hned z něčeho zkoušet.

Charitativní bazárek v litvínovském zámku doprovodila i módní přehlídka
Litvínovští žáci mají srdce na správném místě

Během toho, co se děti seznamují se svou budoucí mateřskou školou, vyřizuje Buchalová s rodiči potřebné dokumenty. „Rodiče přicházejí průběžně, jsou zváni podle pořadových čísel. Ta si jsou všechna rovna, neurčují pořadí dětí při rozhodnutí o přijetí do mateřinky. Rodiče musí mít s sebou na zápise občanský průkaz a rodný list dítěte. Formulář se žádostí o přijetí do mateřské školy bude rodičům předán na místě,“ vysvětluje Buchalová.

Po zápisu odchází dítě domů s malým dárečkem na památku, který mu vyrobili kamarádi, kteří už mateřskou školu navštěvují.

Změny zákona

Letos poprvé se mateřské školy budou potýkat se změnami ve školském zákoně, který například oficiálně umožňuje přijímat děti od dvou let a který také přikazuje povinnou předškolní docházku. Mimo jiné také stanovuje spádové oblasti pro mateřské školy. „Jsem upřímně zvědavá, co letošní zápis ukáže…,“ říká Buchalová. V mateřské škole Pod lesem se ale podle ní změny v zákoně nijak výrazně nepromítnou.

Valdštejnské slavnosti v roce 2016
Hraběcí rodinu Valdštejnů uctí oblíbená veselice

„Mladší děti jsme přijímali už předtím, pokud to bylo možné. Co se týče povinné roční předškolní docházky, tak z našich zkušeností víme, že 90 procent dětí do mateřské školy už v tomto věku chodí. Běžná praxe je, že děti nastupují kolem tří až čtyř let a je jen minimum dětí, které se přijdou zapsat až na poslední rok,“ uvádí Buchalová.

Děti se do devíti litvínovských mateřských škol budou zapisovat 3. května od 9 do 16 hodin a 4. května od 13 do 16 hodin.

Před prázdninami třídní schůzka

Po zápisu a rozhodnutí o přijetí čeká rodiče třídní schůzka. Ta se uskuteční v červnu. Rodiče se na ní dozví, co by bylo dobré, kdyby dítě před skutečným nástupem do mateřské školy zvládalo. „Čím větší samostatnost dítěte se přes léto zvládne nastavit, tím více se dítě cítí v mateřince radostněji a bezpečněji,“ myslí si Buchalová.

Věci, které by děti měly umět, patří mezi základní úkony v rámci sebeobsluhy. Dítě by se mělo umět samo částečně svléknout a spolupracovat při oblékání. Mělo by umět zvládat jíst lžící a mělo by se umět napít z hrnečku nebo skleničky. Další věcí je dodržování hygieny a zvládnutí návštěvy toalety. Je také výhodou, když dítě zvládne ujít přiměřenou vzdálenost a nedělá mu problém aktivní pohyb.