„Holka modrooká, nesedávej u potoka, holka modrooká, nesedávej tam..!“ Rom sedící venku na židli zpívá dětem známou písničku a netuší, že je tak trochu o něm. „Asi by se tu sedět nemělo, ale nejsem si tím jistý,“ říká. Po chvíli přece jen vstane a židli prostrčí rodině oknem do přízemního bytu na sídlišti Stovka.

Už druhým rokem platí na problémových místech v Mostě "protivysedávací vyhláška". Loni městská policie řešila 2 152 přestupků za její porušení. „Napoprvé tento přestupek řešíme domluvou, pokud už se jedná o recidivu, tak uložíme pokutu. Ta může být až do výše 1 000 korun,“ tvrdí Vlastimil Litto, mluvčí strážníků. Podle nich lidi vyhlášku nedodržují hlavně na třídě Budovatelů mezi bloky 89 100 (Stovka) a v ulici Javorová u bloku 525. Přesto městská policie soudí, že omezení takzvaných škodlivých činností přineslo určité zlepšení.

Vyhláška se týká i části třídy Budovatelů, například Stovky.
V Mostě začal platit zákaz sezení na zídkách a grilování na vybraných místech

Podle oslovených starousedlíků ze Stovky se ale nic nezměnilo. Sedící party jim překážejí třeba na schodech u venkovních dveří. Když strážníci po zákroku odejdou, vše se opakuje. „Je to jako házení hrachu na zeď,“ glosuje své zkušenosti Alena Hynešová.

Podobné vyhlášky mají Litvínov, Postoloprty a další města. Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová koncem roku 2015 požádala Ústavní soud o zrušení některých částí vyhlášek, které označila za absurdní a v rozporu se základními lidskými právy. Ústavní soud o nich zatím nerozhodl. „Názor veřejné ochránkyně práv v této věci zůstává nezměněn,“ sdělila Iva Hrazdílková, mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv. Podle Šabatové sezení mimo lavičku není činnost sama o sobě škodlivá a tímto nepřiměřeným omezením nelze bojovat proti vandalismu.

Nejde o pouhé vysedávání

Radnice se hájí tím, že vyhláška má předcházet narušování veřejného pořádku. Platí například v sociálně vyloučených lokalitách, kde je špatné občanské soužití. Na vysedávání různých partiček, které přerostlo v obtěžování, si stěžovali místní obyvatelé. „Město chce těmto situacím předcházet a potřebuje proto nástroj, který by kladl důraz na prevenci a ochranu veřejného zájmu,“ uvedl po schválení vyhlášky náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol.

Most navíc letos na jaře rozšířil počet lokalit, kde zakazuje venkovní popíjení alkoholu. Na většině míst uvedených v upravené vyhlášce je zároveň omezeno venkovní vysedávání.

Duel studentů v Mostě. Téma? Protivysedávací vyhláška
Mostecká vyhláška omezující sezení je dobrá, řekli studenti. Jiní protestují

Co říká vyhláška o sezeníCílem je předcházení narušování veřejného pořádku, ochrana zeleně a zlepšení vzhledu města. Škodlivé činnosti na ulici, které město zakazuje, jsou: umísťování a používání lavic, laviček, židlí, křesel, sedacích souprav, stolů a příprava pokrmů (grily, udírny, vařiče), dále sezení na stavebních částech, předmětech a zařízeních, které k tomu nejsou určeny (palisády, zděné a betonové zídky a zábrany, odpadkové koše). Zákaz se nevztahuje na povolený prodej zboží, na handicapované lidi například s chodítkem se sedačkou a na nemocné, kteří si potřebují na chvíli třeba na zídce odpočinout. Sezení je jinak povoleno na lavičkách vlastníků prostranství.