DOTAZ: Dobrý den, zajímalo by mě, jaké specializaci se chcete po dostudování věnovat a v jaké nemocnici, potažmo v jaké zemi, byste chtěla pracovat. Děkuji. Přeji mnoho úspěchů.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Karolíno, ráda bych se specializovala v oboru gynekologie a porodnictví :) Chystám se sice na studijní a pracovní stáž do Vídně a Porta, ráda bych ale v budoucnu pracovala v České republice, z pražských nemocnic by mě lákalo např. Podolí nebo Apolinář. V Mostě jsem byla na letní praxi a taky zvažuji, zda se nevrátit do rodného města. Mám před sebou ještě poslední rok studia, tak uvidíme :)) Děkuji za Váš dotaz, krásný den, KV

Příběh Kateřiny Vackové najdete ZDE.

DOTAZ: Dobrý den. Máte už nyní pocit, že je vaše snaha o šíření prevence úspěšná? Myslíte, že se více lidí pozoruje a vyšetřuje?

ODPOVĚĎ:Dobrý den Petře, myslím, že je úspěšná, protože se mi denně ozývají desítky lidí s poděkováním, že jsme je na to upozornili a stručně a jasně jim vysvětlili, jak při (samo)vyšetřování postupovat. A doufám, že jste to zkusil i Vy sám :) Děkuji za Váš dotaz, krásný den, KV

Manuály najdete na www.prsakoule.cz :)

DOTAZ: Zdravím vás. Jak se máte? Máte přítele?

ODPOVĚĎ: Zdravím také :) mám se skvěle, i když trošku unaveně - v současné době se totiž učím na první státnici, z gynekologie a porodnictví, tak mi 20. října držte palce. Doufám, že i Vy se máte skvěle :) Přítele nemám, ale spousta mužů se mě ptá, zda bych je nevyšetřila :D Děkuji za Váš vzkaz a přeji krásný den, KV

DOTAZ: Dobrý den, plánujete v blízké době nějaký kurz samovyšetření v Litvínově?

ODPOVĚĎ: Dobrý den Pampelishko :) plánujeme! V současné době jednáme s Litvínovskou knihovnou a chystáme se ke konci roku uspořádat workshop i tam :) O termínu se včas dozvíte na našem facebooku www.facebook.com/loonocz. Děkuji za Váš dotaz, mějte se krásně, KV :)

DOTAZ: Dobrý den, nemůžu si pomoct, ale přijde mi hrozně divné, že bych měl svou partnerku při sexuálním aktu zároveň vyšetřovat. Zaznamenala jste už příběhy, kdy si při tom partneři skutečně něco objevili?

ODPOVĚĎ: Dobrý den Pepo, pokud Vám to není příjemné, nemusíte přímo při něm, ale třeba před a nebo i kdykoliv jindy :) A opravdu zaznamenali, např. přišla žena po našem workshopu domů, svlékla manžela a vyšetřila ho, našla mu malou bulku na spodu varlete, zašli za lékařem a opravdu mu byl diagnostikován zhoubný nádor. Celá ta filosofie (partnerského) vyšetřování je postavená i na tom, aby si lidé sami sebe a i navzájem začali více všímat, a zbystřili, pokud se na těle jejich partnera vyskytne něco neobvyklého, a to kdekoliv - nejen při vyšetřování prsou a varlat.

Příběh č.2: Nedávno se nám ozval manželský pár, kterému vztah už nějakou dobu neklapal, pak se ale dozvěděli o našich manuálech, zkusili to a prý si přitom uvědomili, jak jim navzájem záleží na jejich zdraví a rozhodli se vztah zachránit :)

Pozdravujte partnerku a šup šup ji vyšetřit :) Přeji hezký den, KV

DOTAZ: Dobrý den. Jak často by si žena měla vyšetřovat prsa a jak často muž "koule" :-D Zaměřujete se se svou organizací i na jiné druhy rakoviny?

ODPOVĚĎ: Dobrý den Petro, oba dva jednou měsíčně, s tím, že vyšetřování mezi partnery se meze nekladou :D Žertuji, ale stačí to pořádně vyšetřit 1x měsíčně, u žen nejlépe 5.-10. menstruačního cyklu, tj. po menstruaci, kdy je žláza nejlépe prohmatná. U mužů stačí zvolit kterýkoliv den v měsíci a toho se držet :)

Na našich workshopech mluvíme i o dalších orgánech, např. děložním čípku, prostatě, vaječnících, tlustém střevě, kůži apod. Školící modely však máme pouze na prsa a varlata, jiné orgány si totiž člověk (samo)vyšetřit nemůže. Děkuji za Váš dotaz, mějte krásný den, KV :)

DOTAZ: Držím moc palce ať jste i nadále plná elánu a pozitivního myšlení.Myslím si,že pro Vás bude Vaše práce skutečně posláním a i ty z nás,které nechodíme rády k lékaři,k Vám půjdou rády a s nadšením.Přeji vše jen to nej do dalšího života,S pozdravem Romana H.

ODPOVĚĎ: Dobré dopoledne Romano, moc děkuji za tak krásnou zprávu :) vykouzlila mi další úsměv na tváři.
A moc se těším, pokud Vás uvidím ve své ordinaci, protože navštěvovat preventivní kontroly je opravdu potřeba! Mějte se krásně a přeji hodně zdraví, abychom se viděly jen na těch "preventivkách" :) Krásný den, KV

DOTAZ: Dobrý den, Kateřino, jste velká bojovnice. Když vám lékaři řekli, že by bylo nejlepší mít miminko co nejdříve, neuvažovala jste, že byste si ho pořídila i bez přítele? Nehlodal ve vás červíček pochybností, jestli tu příležitost neprošvihnete? S vaší energií byste vše určitě zvládla i s miminkem… A dokážete si případně přestavit, že byste šla do adopce? Děkuji.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Jitko, děkuji za Vaši zprávu :) Samozřejmě jsem se bála, že miminko nestihnu, že se se mi nádor objeví i na druhé straně a přijdu i o druhý vaječník :( Proto jsem si také zjišťovala metody zamražení vajíček a případné asistované reprodukce. Nakonec jsem se ale rozhodla, že si počkám a zařídím si miminko "přirozenou cestou" - s budoucím přítelem, manželem. A kdyby se mi to náhodou vrátilo, tak si mimčo prostě a jednoduše adoptuji, protože i takové mateřství je nádherné. Já se na to všechno dívám už jinak, ať vlastní nebo adoptované, ať zrzavé nebo s jinou hřívou :))), hlavně, aby bylo zdravé a mělo hodně lásky :) což mu, jak doufám, obojí budu moci zajistit. Děkuji za Váš dotaz, chytil mě za srdce :) Mějte se krásně, KV

DOTAZ: Na kolik je rakovina o psychice? Kolují Vám někdy hlavou myšlenky, že se může vrátit?

ODPOVĚĎ: Dobré dopoledne Petro, myslím, že psychika hraje velkou roli. Pozitivní myšlení a víra v úspěšné vyléčení je podle mě důležitá a pomáhá celkovému stavu pacienta - jak se říká, bojovníci mají větší šanci boj vyhrát :) Mně osobně to už hlavou nekoluje, kdysi jsem se ptala, proč se mi to přihodilo, ale dnes už se neptám, asi to tak totiž mělo být, třeba i proto, abych založila Loono a šířila povědomí a možnostech prevence. Děkuji za Váš dotaz, hezký den přeje KV :)

DOTAZ: Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na anketu, při které jste zjišťovali, jak nazývají muži varlata. Zajímalo by mě, kolik jste jich oslovili a kde jste anketu prováděli. A Vy osobně říkáte rakovina varlat nebo rakovina koulí? Děkuji Vám za Váš blahodárný projekt a držím palce.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Jaroslave, děkuji za Váš zvídavý dotaz :) Anketu jsme prováděli mezi více než tisíci lidmi v Praze, Brně, Mostě, Liberci a Olomouci, byla to fuška, ale výsledek mluvil jasně :))) Já osobně jako medik, tj. odborná lékařská veřejnost, používám -"rakovina varlat" - ve škole, v médiích apod. Při přednáškách také mluvím o "rakovině varlat", ale rozhodně se nebojím říct ani slovo "koule", protože dle reakcí je to většinou přítomným mužům bližší a ne tak stresující.

V rámci kampaně o (samo)vyšetřování #prsakoule jsme o "koulích" začali mluvit právě proto, že zprvu byla kampaň zaměřena na mladší, kteří slovo "varlata" zkrátka a dobře nepoužívají. Časem se ale začali vyšetřovat a navštěvovat naše workshopy i staří lidé, kteří nám opět potvrdili, že jim to nevadí a naopak jsou rádi, že o těchto orgánech mluvíme narovinu, nestrašíme je slovem rakovina a odpovídáme jim na dotazy, na než se jinde bojí zeptat. Nechtěli jsme v žádném případě nikoho urazit a ani zesměšnit mužské pohlavní orgány, jde čistě o komunikaci, která bude lidem blízká a podnítí jejich zájem o dané, mnohdy nepříjemné, téma :) Přeji tedy i Vám hodně zdraví a krásný den, KV

DOTAZ: Kateřino, kdybyste se mohla vrátit do puberty a znovu se rozhodnout, jestli byste začala užívat antikoncepci, i když se spojení vašeho onemocnění s jejím užíváním neprokázalo, jak byste se rozhodla?

ODPOVĚĎ: Dobrý den Baky, to opravdu těžko říct, záludná otázka :) stoprocentně bych se více zajímala o to, jaké důsledky může mít její užívání, to jsem totiž v 16 letech neřešila. Dnes je myslím i více zdrojů, kde si o tom dívky mohou přečíst více, takže bych doporučila zajímat se a zeptat se gynekologa na všechny výhody i nevýhody :) Mějte krásný den, KV

Děkuji ještě jednou redakci za milé pozvání a VÁM VŠEM za dotazy :) Musím se bohužel rozloučit, běžím přednášet studentům na gymnáziu o tom, jak se studuje medicína. Večer v prostorách "horní" budovy gymnázia v Mostě ale pořádáme vzdělávací workshopy, první od 17:00, druhý od 18:30 :) tak se můžete přijít naučit správnou techniku (samo)vyšetřování prsou a varlat. Krásný den VŠEM, Kateřina Vacková :)