Hrob svého děda, ruského zajatce z druhé světové války, se snaží najít Irina Sčerbakovová. Vnučka se obrátila na Český červený kříž prostřednictví Ruského červeného kříže. Osloveno bylo také Ministerstvo obrany ČR, a to o pomoc požádalo mostecký magistrát. Žádostí se také zabývají členové Severočeského leteckého archivu Most, spolku, který se věnuje historii regionu právě z období II. světové války.

„Není to poprvé, co se snažíme díky databázi, kterou tvoříme najít nějaké informace o válečném zajatci," říká Karel Otto Novák, předseda SLA Most s tím, že osudy válečných zajatců se členové spolku zabývají dlouhodobě a již několikrát rodinám, které právě po osudech svých příbuzných pátraly, dohledávali potřebné informace.

„Paní Sčerbakovová pátrá po hrobu svého děda Alexandra Timofejeva, který měl být pohřben na zajateckém hřbitově v Souši v roce 1944," doplňuje místopředseda spolku Edvard D. Beneš. Ten také dodává, že Timofejevovo jméno nefiguruje v žádném seznamu zahynulých ruských zajatců, ani se nevyskytuje mezi pohřbenými v Souši. „Pouze evidujeme tři neznámé sovětské zajatce nebo vojáky zde pohřbené," říká dále Beneš.

Udal ho zvoník?

Z evidenční karty je jasné, že Timofejev padl do zajetí 18. srpna 1941 a že byl zastřelen na útěku 7. března 1944.

Po dotazu na Český červený kříž bylo upřesněno, že Timofejev putoval nejdříve do rozdělovacího tábora v Bystřici u Teplic a odtud pak do Ervěnic, kde se nacházel jeden z ruských zajateckých táborů. Zastřelen byl poblíž obce Komořany, tehdy německy Kommern, a pohřben v Souši.

„Domníváme se proto, že by případ měl souvislost s událostí v Komořanech, o které se zmiňuje místní kronika. Zápis v ní je ovšem bez datace, ale vzhledem k tomu, že následuje po popisu události z 21. července 1944, kdy si místní občan Václav Tittelbach přivezl domů nevybuchlou leteckou pumu z amerického náletu na chemičku a snažil se ji rozmontovat, načež mu vybuchla a zabila ho, je velice pravděpodobné, že by mohlo jít právě o tento případ," připomíná místopředseda SLA Most.

Zápis v kronice obce Komořany z doby druhé světové války říká: „Komořanský kostel skrýval ruského zajatce, který ve věži přebýval dost dlouho a byl dostatečně zásoben. Byl však odhalen zvoníkem, sehnán dolů a za obcí zastřelen. Událost vzbudila hodně vzruchu." Alexander Grigorjevič Timofejev se narodil v roce 1913 v obci Fedorovka, Penzenskaja oblast. Byl ženatý a pracoval jako zemědělec. Byl vojínem 221. Regimentu Rudé armády.

Zajatecký hřbitov v Souši, kde byly hroby nejen Rusů, ale i dalších spojeneckých zajatců, byl zrušen a ostatky přemístěny na pietní místo na mostecký hřbitov u budovy starého krematoria.

Lucie Králíková