Vlčí hlídky dále pátrají po výskytu vlků v lesích Krušných hor v oblasti Mostecka, ale i Chomutovska. Členové vlčích hlídek sami aktivně vyhledávají důkazy o pobytu vlků v krajině - například vyrážejí na různé výpravy do nepříliš známých koutů lesa. Často se také setkávají s hlášeními od veřejnosti, jejíž zájem o velké šelmy poslední dobou značně narostl. Ve stopování ale mnohdy dochází k omylům, lidé si pletou stopy vlka se stopami velkých psů či jiných zvířat, jakými jsou třeba jezevec, liška či vydra. Stopy jezevce někdy dokonce mylně pokládají za stopy rysa.

vlkZdroj: DeníkPsali jsme: Mohli by se vlci objevit také na Mostecku?

"Vlk se postavou podobá německému ovčákovi, má však oproti němu delší nohy, rovný hřbet, kratší uši a mohutnější hlavu. Ocas nosí volně svěšený dolů," začíná popisovat viditelné rozdíly mezi vlkem a psem organizátor vlčích hlídek na Mostecku Petr Bílek. Jelikož potkat vlka přímo tváří v tvář je ale velice vzácné, nejčastějším vodítkem k výskytu vlka jsou jeho stopy.

"S určením stop je to složitější, protože v krajině se s lidmi pohybuje velké množství psů. Psí stopy jsou také hodně variabilní. Často je opravdu velmi složité jen podle stop určit, komu patří. Psí stopy jsou však většinou doplněny také stopami lidskými. Pokud ty chybí, je větší šance, že by se opravdu mohlo jednat o stopu vlka,"vysvětluje Bílek.

Pět prstů, jen čtyři otisky

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/archivStopy předních končetin vlka jsou čtyřprsté, jelikož pátý prst je posazen hodně vysoko na noze a neotiskuje se. Je zřetelný otisk drápů, velikost otisku bez nich je kolem 8-12 centimetrů. "Problém je, že podobný vzhled mohou mít i stopy velkých psů, právě zde často dochází k omylům," dodává Bílek.

Jedním ze znaků, které mohou pomoci při určování, je proto stopní dráha vlků v klusu. Ta většinou probíhá terénem přímo a tvoří jednu linii. Tento jev se nazývá čárování a vzniká tak, že vlci kladou zadní menší tlapy přesně do stop větších předních tlap. Naopak psi se pohybují nepravidelně, kličkují a odbíhají k předmětům. Mezi stopami mají také alespoň malou mezeru.

Hlášení z Flájí a Bouřňáku

"Téma vlka obecného je momentálně velice aktuální. Pozorování z poslední doby naznačují, že by se vlci už mohli pohybovat i v mostecké části Krušných hor. Máme hlášení z 8. března od Flájí a od Bouřňáku. Stoprocentně potvrzeno ale zatím není nic, proto budeme za jakékoli další informace velice rádi," řekl Deníku Bílek. Ten se účastnil i výpravy vlčích hlídek do přírody za Klínovcem, kde banda nadšenců strávila hned tři dny a dvě noci. I tady zaznamenali výskyt vlčích stop. Víc než stopy se ale bohužel najít nepodařilo. "K potvrzení totiž dále slouží přítomnost vlčího trusu, vrcholem samozřejmě je stržená zvěř. Tato vodítka pomáhají hlavně po roztátí sněhové pokrývky," dodal.

Pokud by někdo našel podobné otisky stop v krajině - například v blátě, Bílek doporučuje je vyfotit, a to nejlépe s metrem, ale stačí jakýkoli předmět pro přibližné měřítko. Fotografie potom může poslat k přezkoumání odborníkům nebo i lidem z vlčích hlídek.

Více informací mohou lidé najít na stránkách www.selmy.cz.