Věznice Bělušice, která je profilována jako věznice s ostrahou, úspěšně pokračuje v projektu zaměstnávání odsouzených. Svědčí o tom fakt, že v současnosti pracuje téměř polovina vězněných, kteří jsou pracovně zařaditelní. Začátkem měsíce dubna jich bylo 293 z počtu 606. V současnosti rozšířila počet pracovišť přímo v areálu věznice, kde se již v minulosti vyráběly a balily například houbičky na mytí nádobí. Nově se tam lepí například dopisnice, které odsouzení následně kompletují do balíčků po deseti a vkládají do krabic, kam se jich vejde až 500 kusů.

„Jo, práce je to dobrá, líbí se mi,“ prozradil Petr Neufus, jeden z těch ve výkonu trestu, pro kterého je to první pracovní nasazení.

Zájem ze strany firem je velký

„Těší nás, že se nám podařilo zvednout zaměstnanost ve věznici,“ říká mluvčí vězeňského zařízení Jan Pöschl. Za poslední tři měsíce se totiž podařilo zaměstnanost vězňů v Bělušicích zvednout o dvacet procent. Cílem bylo dostat se na hodnotu 50 procent, což se právě začátkem měsíce dubna podle slov mluvčího Pöschla podařilo.

Příslušníci tzv. komunistických pořadatelských sborů na 1. náměstí v Mostě v době Velké Mostecké stávky.
Oni nesmí střílet! křičeli demonstranti. Pak došlo ke zbytečnému krveprolití

Sám Pöschl pak potvrzuje, že zájem ze strany různých firem zaměstnávat vězně je velký. Odsouzení tak pracují nejen přímo v areálu věznice, ale i mimo něj. Spolupráce probíhá například se zámkem Jezeří, Oblastním muzeem v Mostě, nebo s obcí Bedřichův světec, ale i u firem. Například před Velikonocemi dvanáct odsouzených zaměstnala pekárenská společnost ze Žatce, protože potřebovala před svátky zvýšit výrobu.

Za práci výhody

Věznění, kteří se hlásí dobrovolně na práci, mají určité výhody. Zařazen však nemůže být každý, kdo se přihlásí. Hlavně na práci mimo areál věznice. Jsou dána kritéria, která musí odsouzený splňovat, aby mohl být na práci zařazen, a pak zase kritéria, která musí pro práci odsouzených splňovat pracoviště, kam budou vězni dopravování.

„Těch magických padesát procent, na které jsme se v současnosti dostali, je hranice, kterou bychom chtěli do budoucna ještě navyšovat,“ dodává Jan Pöschl, mluvčí věznice Bělušice. Zvyšování zaměstnanosti se věznice snaží naplňovat koncepci vězeňství do roku 2025, kde je otázka zaměstnávání odsouzených jednou z klíčových kapitol.

Nová herna na konečné u dopravního podniku v Mostě
V Mostě se otevřela nová herna, část politiků chce hazard zakázat

Vězni, kteří se zapojí do pracovního procesu dostávají za svou práci mzdu, z níž jde část na režii, část třeba zahlazuje pohledávky a exekuce, které odsouzený má, a zbytek mu zůstává na účtu zřízeném ve vězení, ze kterého si pak peníze při propuštění vybere, nebo si s nimi může volně nakládat. V současné době není ve věznici v Bělušicích nikdo z odsouzených, kdo práci odmítnul. Ta polovina, která nepracuje, jsou buď vězni, kteří nejsou schopni práce, nebo to charakter jejich trestné činnosti, za kterou si odpykávají trest, neumožňuje.