Češi přijeli na světový šampionát do Zbraslavic jako jeden z favoritů. A svou úlohu zvládli. „Je to krásné. Být mistrem světa se člověku jen tak nepovede," říká k velkému úspěchu Lucie Pešková. Spolu s Miroslavem Červenkou uspěli v soutěži tříčlenných družstev, doplnil je Přemysl Vávra z Moravské Třebové.
„Reprezentovalo nás celkem šest lidí. Všichni museli s kluzákem předvést sestavu povinných prvků. Rozhodčí pak udělili body. Pak se sečetli body tří nejlepších," vysvětluje Pešková.

Startovali v kategorii Unlimited, která je nejobtížnější. Hodnotí se nejen styl provedení jednotlivých prvků. Všechny musí být předvedeny ve výšce od 1200 do 200 metrů. Za Čechy skončili na druhém místě Němci, na třetím pak Poláci. „Němců jsme se báli. Velkou konkurencí jsou ale i Poláci a Rusové. Naštěstí nebyl pohromadě maďarský tým," podotýká Miroslav Červenka, jenž se stal mistrem světa už podruhé.

Lucie Pešková navíc uspěla i v disciplíně „volná sestava", kde skončila druhá. „Něco takového jsem vůbec nečekala. Na druhou stranu ale musím říct, že ta sestava je opravdu nádherná," dodává Pešková.