Neobvyklý spor rozhodoval před několika dny soud v Praze. Břvanská farnost si nárokovala vlastnictví varhan, které hrají v Klementinu a pro tamní Zrcadlovou kapli byly i postaveny. Jenže v minulosti byl nástroj i v kapli v Počeradech. Církev nakonec při vyhrála a varhany jí patří, pro návštěvníky historické budovy Národní knihovny se ale nic nemění, nástroj tam i dál zůstane. Ale jaká vlastně byla pouť unikátních varhan, o které se Národní knihovna přela s farností na Lounsku?

Varhany koupila farnost v Břvanech

Barokní varhany stvořil kolem roku 1730 varhanář Thomas Schwarz. Vznikly přímo pro Zrcadlovou kapli v Klementinu. Koncem 18. století byl ale zrušen jezuitský řád, který tam sídlil. Varhany následně koupila farnost římskokatolické církve v Břvanech pro kapli v nedalekých Počeradech na Lounsku.

Jenže tam kostel i varhany postupem času začaly chátrat. V sedmdesátých letech minulého století je v kostele v dezolátním stavu, kdy ozdobné sošky se už válely okolo po zemi a poničený byl i samotný nástroj, našel Vladimír Šlajch. Varhanář se pak nástroj snažil zachránit. Okolní farnosti o ně neměly zájem, tak je sám, za vlastní peníze a svépomocí, přepravil zpět do Prahy. Tam byly opraveny a opět se dostaly do Zrcadlové kaple.

Jenže nebyla tehdy sepsána žádná kupní smlouva, ani jiný doklad o převodu zpět do Klementina. A právě o tento argument se nyní opřel soud, když vlastnictví nástroje přiřkl církvi.

Psali jsme: Břvanská farnost je vlastníkem varhan z Klementina, rozhodl soud

Opravu tehdy hradil stát, přepravu zajistil varhanář. „Po zrušení jezuitského řádu byly varhany prodány do kostela v Počeradech u Loun a tamtéž náhodně objeveny v sedmdesátých letech minulého století. Celý kostel i s varhanami se nacházel ve stavu běžném pro Sudety - žádná okna, žádné dveře, vše rozkradeno a zdemolováno. Za účinné pomoci profesora pražské konzervatoře Ladislava Vachulky se podařilo úředně zařídit jejich návrat do Zrcadlové kaple. Uprostřed let rozvinuté normalizace se jednalo o naprostý zázrak," napsal o návratu varhan do Klementina Šlajch na své webové stránce.

Varhany i po soudním rozhodnutí zůstanou v Klementinu. Nový vlastník, farnost v Břvanech, nabídla Národní knihovně zápůjčku nástroje zdarma.