Začalo to ve druhé polovině dubna mladým stromkem svlečeným z kůry a několika ukradenými magnóliemi v parku za budovou Docela velkého divadla. Tehdy se nepochopitelný čin mohl zdát třeba jako špatná zábava opilce.

Dalším případem bylo poničení kůry na stromech v Zámeckém parku. Radnice právem zbystřila. Co bylo možné považovat za špatný vtip přerostlo ve strategické huntování městské zeleně.

Odloupne kůru a pořeže dřevo

„Zaznamenáváme už desítky poškozených stromů. V minulých letech jsme se s něčím podobným také setkávali, ale nešlo o nijak rozsáhlé poškození kůry. Letošní případy jsou ale vandalizmem, který je zcela nepochopitelný," řekla Gizela Cibulková z technických služeb.

Výrazně poškozené stromy se nacházejí v benarské zahradě, Voightových sadech, Zámeckém parku, u Pilařského rybníka. Nejčerstvější případ se před pár dny objevil u dětského hřiště pod městskou knihovnou.

Podle radnice má řádění na svědomí pravděpodobně jeden pachatel. Ten postupuje stále stejně. Nejdříve sloupne ze stromu velký kus kůry a odhalené dřevo pak pořeže. „Zdraví stromu je tak vážně poškozeno. Pro záchranu používáme balzámový nátěr a zábal do juty," pokračuje Gizela Cibulková.

Někdy je ale snaha o záchranu stromu marná. „U Pilařského rybníka jsou zásahy do kůry tak velké, že tam nebude zbytí a několik stromů budeme muset pokácet," uvedla Cibulková.

Radnici o nových případech poničení informují občané města. Právě na ně se město obrací s žádostí o pomoc. „Vyzýváme všechny občany, aby věnovali zvýšenou pozornost svému okolí a jakýkoli náznak vandalizmu se nebáli nahlásit městské policii na číslech 737 523 523 nebo 476 767 850," řekl místostarosta Litvínova Karel Linhart s tím, že strážníci nyní budou v parcích častěji.