Nejvíce nových bytů, a to 171, začali stavbaři budovat na Chomutovsku. Čtyřiaosmdesát z nich vznikne v domovech pro seniory. Nejvíce rodinných domů, 57, se začalo stavět na Teplicku. Meziročně o polovinu méně zahájených staveb bytů zaznamenali statistici na Ústecku a Lounsku. 

Realitní trh v kraji eviduje dostatek volných bytů, žádný velký developerský projekt, jenž by nabídl desítky domovů, nevzniká. V Mostě byla takovým projektem v roce 2008 bytová rezidence Odeon, která je součástí obchodního komplexu Central. Nové lokality pro bydlení vznikají tradičně kolem měst, v Podbořanech na Lounsku se staví rodinné domy na pozemcích, kde dříve bývaly kasárny. Část mosteckých bývalých secesních kasáren leží ladem a chátrá, zbytek je podnikatelskou zónou. Umělecky nejhodnotnější budova, vila generálního štábu u gymnázia, je v opravě.

Rodinné domy se nyní v Mostě staví hlavně v zóně Benedikt-východ, kde pozemky s inženýrskými sítěmi připravila v rámci svého developerského projektu firma Herkul.

Ceny bytů jsou na severu Čech tradičně nižší než ve zbytku země. Výrazně se liší v rámci regionu. Zatímco na Litoměřicku je průměrná cena za metr čtvereční podle posledních informací statistiků 13 669 korun, na Chomutovsku je to 5 207 korun. V krajském městě stál před dvěma lety metr čtvereční průměrně 10 753 korun. 

Z údajů ČSÚ vyplývá, že v regionu s nejvyšší nezaměstnaností v zemi pokračuje pokles počtu dokončených bytů. Lidé si prodlužují stavební povolení a kolaudace odkládají. Za pololetí meziročně klesl počet dokončených bytů v Ústeckém kraji o téměř 30 procent na 307 bytů. Nejvíce jich vzniklo na Děčínsku, kde investoři dokončili stavbu 47 rodinných domů.