Píše se rok 2006 a opoziční Sdružení Mostečané Mostu (SMM) ve svém volebním programu oznamuje: městská policie do okrskových služeben. Když sdružení volby vyhraje, zřídí na sídlištích několik služeben pro strážníky, aby byli blíž lidem, zvýšili pocit bezpečí, dohlédli na veřejný pořádek a tlumili výtržnosti tzv. nepřizpůsobivých.

Teď, kromě svačinové komůrky na zimním stadionu, už žádná služebna neexistuje. Během privatizace domů postupně vymizely, nebo se proměnily v unimobuňky na hlídaných městských parkovištích, zatímco se zvýšil počet sociálně vyloučených lokalit.

Opozice vystoupila proti nákupu 

Když chtěla současná mostecká vláda Severočeši Most-ČSSD-ODS koupit za 1,64 milionu korun prodejnu nábytku ve Stovce pro zřízení nové služebny, opoziční SMM a ANO byly proti. Zdá se jim to drahé a zbytečné. „Potřebujeme strážníky venku, ne ve služebně,“ sdělil Miroslav Fencl (SMM). „Nekupujme služebny. Strážník na služebně nám nebude nic platný,“ uvedl Jan Schiller (ANO), který navrhl přijmout pro Stovku nové pochůzkáře. Podle něj pomohou více než služebna a asistenti prevence kriminality, kteří se osvědčili spíše na přechodech u škol.

Ilustrační snímek
ANO chce v Mostě zakázat herny, navrhlo novou vyhlášku

Podle ředitele městské policie Jaroslava Hrvola by služebna v bloku 92 ve Stovce byla v epicentru potíží a na strategickém místě. „Je tam největší koncentrace problémových lidí,“ řekl. Služebna by mohla pokrýt i dozor v blízkém parku u sportovní haly, který se má rekonstruovat a byla by i základnou pro nové asistenty prevence kriminality, kterých má být až devatenáct.

„Máme i jiné problémové oblasti, kde služebny nejsou,“ namítla Blanka Nešporová (SMM). Podle šéfa strážníků nejsou na rozšiřování služeben po městě kapacity. Co bude dál se zpochybněným plánem na služebnu ve Stovce, není jasné. „Úplně se toho nevzdávám,“ řekl náměstek primátora Marek Hrvol (Severočeši Most). Bude záležet na jednání s majitelem prostor, který je pro město rezervoval a upřednostnil ho před záměrem firmy, která chtěla místnosti pro hernu. Podle senátorky a zastupitelky Aleny Dernerové by ve Stovce měla služebna být. Situaci tam zná, protože bydlí poblíž. „Služebnu v této lokalitě bych velmi vítala,“ uvedla.

Studie proměny parku u sportovní haly v Mostě
Most chce oplotit park u sportovní haly

Éra služeben

V Mostě po volbách v roce 2006 vznikla řada okrskových služeben městské policie, například v Chánově, u Stovky, v blocích 625 a 734 a v nemocnici. Postupně zanikly. Největší služebna měla vzniknout letos ve Stovce, ale záměr radních neměl v dubnu většinovou podporu v zastupitelstvu.

Neobydlené domy u Stovky. Jeden, blok 35, se bude opravovat.
Z barabizny u mostecké Stovky vzniknou nové byty. Sociální nebudou