Historicky prvním držitelem hlavní Ceny Ď v městském kole na Mostecku se v Rytířském sále hradu Hněvín v Mostě stal Petr Fišer z Českého Jiřetína. Toho na cenu navrhl spolek Přátel historie Litvínovska. Celkem bylo v tomto kole oceněno sedm jednotlivců a čtyři společnosti.

Fišer Cenu Ď, jejíž udílení letos vůbec poprvé v městském kole v Mostě připravil zdejší Rotary Club, byl nominován za rozsáhlou podporu veřejného života a obnovu památek v Krušných horách, na území okresů Most a Teplice. „Dlouhodobě se věnuje obnově a rozsáhlé propagaci památek, například obnově Flájského plavebního kanálu, kde se zasloužil o natočení dokumentárního filmu a vydání propagační publikace, inicioval oslavy k 50. výročí přehrady Fláje, kde se zase podílel na vydání poštovní známky s motivem Flájí, inicioval oslavy 130. výročí moldavské dráhy a mnoho dalších projektů, například natočení dokumentu o Českém Jiřetíně a Flájích, obnovu božích muk nebo křížků. Zasloužil se také o vznik Českojiřetínského spolku. Na těchto pracech spolupracuje s mnoha odborníky i nadšenci z Ústeckého kraje, ale i sousedního Saska, čímž jeho práce nabývá mezinárodního významu," píše se v nominaci Přátel historie Litvínovska.

Sám držitel ceny byl při převzetí hodně dojatý. „Samozřejmě jsem za to velice rád, nicméně ocenění neberu jen jako svoje osobní, ale kolektivní, protože v tom nejsem sám. Je nás dvacet sousedů, takže toto ocenění beru jako naší společnou sousedskou aktivitu. Proto cenu přebírám s určitými rozpaky. Patří všem, samozřejmě také všem tady v sále, protože si ji všichni za to, co dělají a jak pomáhají zaslouží," řekl Fišer.

Svým charakterem a rozměrem je Cena Ď ojedinělá a respektovaná cena za podporu kultury a charity v České republice. „Prvně byla udělena v Národním divadle v roce 2001, takže letos už probíhá 15. ročník," říká zakladatel projektu Richard Langer. Historicky první udílení Ceny Ď v Mostě se dělo pod záštitou primátora města Mostu Jana Paparegy a místostarosty Litvínova Milana Šťovíčka. „Velmi si ceníme a vážíme toho, že jsou lidé a spolky, které vyvíjejí záslužnou činnost, jak pro město Most, tak i pro Litvínov," řekl závěrem mostecký primátor. Následovat bude krajské kolo v Děčíně a závěrečné finále v Praze.

Cena Ď Mostecko

Společnost Mondelez CR Biscuit Production (na cenu navrhlo Městské divadlo Most)

Miloslava Kučerová ze společnosti United Energy (Most k naději)

Společnost Vršanská uhelná (Dětský domov a školní jídelna Most a ZDVOP Mosťáček)

Společnost Unipetrol Services (Oblastní charita Most)

Město Litvínov (Občanské sdružení Porozumění Litvínov)

Společnost Euro Support Manufacturing Czechia (Občanské sdružení Porozumění Litvínov)

Radek Kopel (Hudební skupina Zdarr)

Jiří Tschiharsch (Podkrušnohorské technické muzeum)

Miroslav Findeis (Sdružení pro obnovu kostela sv. Jakuba v Bedřichově Světci)

Josef Hurt (Sdružení pro obnovu kostela sv. Jakuba v Bedřichově Světci)

Josef Pošta (Přátelé historie Litvínovska Litvínov)

HLAVNÍ CENA Ď:

Petr Fišer (Přátelé historie Litvínovska Litvínov)