Podle obyvatel, které v pátek u domu oslovil Mostecký deník, protest visel venku několik dní. Na ulici se objevil zřejmě v úterý či ve středu. Někdo ho připevnil na zábradlí u vchodu do bloku 714, kde byl ještě v pátek dopoledne. „Podle mě se někdo vracel z demonstrace a dal to tam," řekl Mostečan, který na plakát redakci v pátek ráno telefonicky upozornil.

V červnu se v Mostě objevil protiislámský protest u nádraží. Tehdy se k němu přihlásila mostecká buňka aktivistického hnutí Generace identity (více zde).

„Naše společenství vlastníků se od toho distancuje," sdělila Mosteckému deníku Dana Reinerová, předsedkyně vlastníků bytů v bloku 714. Podle ní je transparent dílem anonymního aktivisty, jednotlivce, který radikálně reagoval na aktuální dění. Zda v paneláku bydlí, není potvrzeno.

Nápisy by měly prozkoumat experti. Případ si v pátek převzala policie. „Oznámením se zabýváme," sdělil Mosteckému deníku policejní mluvčí Daniel Vítek. Případ je čerstvý. Policie zatím ještě nemůže potvrdit, zda došlo či nedošlo k protiprávnímu jednání.

Označení MEHT a RZM na obrázku dýky odkazuje na nacistickou ideologii.

Na transparentu je kromě run i obrázek dýky s nápisem MEHT, což je zkratka nacistického hesla "Meine Ehre heißt Treue/Má čest se nazývá věrnost", které používaly jednotky SS. Další použitá zkratka RZM je označení říšského úřadu Reichszeugmeisterei der NSDAP. Firmy, které chtěly zásobovat organizace ovládané NSDAP, musely požádat RZM o přidělení speciálního číselného kódu. Ten byl poté vyražen na každém výrobku pro nacisty, například na výstroji. Nacisté se touto vlastní licencí chránili před zmetky a zároveň chránili své dodavatele od „nepřátel říše".

Mostecký deník na tato fakta upozornil Jiří Maria Sieber, majitel Válečného muzea Sudety v Mostě. „Pokud někdo chce plakátem vyslovit svůj odpor islamizaci a používá k tomu hesla a symboly nacionálního socialismu válečného Německa, pak je to blbec. Tudy cesta nevede," sdělil Sieber. Podle něj je strach z islamizace Evropy a Česka oprávněný a vláda se musí zásadně postavit proti přijímání islamistů na území ČR, nebo z toho bude za pár let obrovský problém provázený násilnostmi, terorismem a vraždami obyvatel.

Autor využil reklamu na rozvoz ryb. Protiimigrační nápisy umístil na zadní stranu reklamy.

Zadní strana transparentu.