Na světě je hodně oblíbených divadelních her, ale tahle je výjimečná. Je to detektivka a těch pro divadlo moc není. Autorkou je Agatha Christie, nejčtenější spisovatelka všech dob. A příběh o záhadné vraždě napsala skvěle. Napínavá Past na myši se v Londýně hraje nepřetržitě od roku 1952 a má za sebou rekordních 26 tisíc představení.

„Věříme, že se bude líbit i v Mostě," říká dramaturgyně Kateřina Mocová Šplíchalová. Městské divadlo v Mostě uvede detektivní thriller s hororovou zápletkou v premiéře v pátek 21. října na své velké scéně, kde vznikly kulisy anglického Paddingtonu. Právě tam, v rekonstruovaném penzionu manželů Ralstonových, uvízne při vánici šest hostů podivínů. Když se stane vražda, děj začne gradovat a divák je vtažen do vyšetřování. Nikdo neví, kdo je vrah. Podezřelí jsou všichni.

„Tuhle detektivku může divák vidět klidně dvakrát. Napoprvé se sám snaží odhalit vraha, napodruhé hledá, co mu uniklo," tvrdí herec Jakub Koudela, který hraje vyšetřovatele.

Zkušená režisérka Věra Herajtová scénář o sto stranách zkrátila a upravila pro mostecké publikum. „Detektivka má teď větší spád," konstatuje divadelnice.

Zajímavostí je, že podle divadelní předlohy nikdy nevznikl film. Práva na hru vlastní vnuk světoznámé spisovatelky a dokud se dílo uvádí v Londýně, nesmí se zfilmovat. Zákaz porušil jen Sovětský svaz, jehož tvůrci v roce 1990 uvedli neautorizovaný film Myšelovka.

Podle Šplíchalové je Past na myši nejhranější divadelní hrou Agathy Christie v češtině.

PAST NA MYŠI

Autor - Agatha Christie
Překlad - Pavel Dominik
Režie a úprava textu - Věra Herajtová
Dramaturgie - Kateřina Šplíchalová Mocová
Scéna - Petr Kastner
Kostýmy - Romana Tůmová
Hudba - Tomáš Alferi
Projekce - Martin Studecký

Osoby a obsazení:

Mollie Ralstonová - Zita Benešová
Giles Ralston - Jan Beneš
Christopher Wren - Matyáš Procházka
Paní Boyleová - Ivana Zajáčková
Major Metcalf - Otto Liška
Slečna Casewellová - Lilian Sarah Fischerová
Pan Paravicini - Marcel Rošetzký
Seržant Trotter - Jakub Koudela

Premiéra - 21. října v 19.30 hodin na Velké scéně Městského divadla v Mostě
1. repríza – 27. října v 19.00 hodin
2. repríza – 2. listopadu v 19.00 hodin